Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Desmericama

Desmerice (IKA)

Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja svečano je proslavljena u četvrtak 23. lipnja u Desmericama.

Kapela u mjestu Desmerice, čiji je zaštitnik sv. Ivan Krstitelj, u Župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom blagoslovljena je prije deset godina. Otada se svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja posebno svečano slavi u širem ogulinskom kraju.

U nazočnosti  stotinjak vjernika i hodočasnika misu je predslavio privremeni župnik Župe sv. Jurja u Zagorju i župnik Župe Svetoga Križa u Ogulinu vlč. Nikola Prša.

Sv. Ivan je imao i stas i glas, on je prvi izrekao povijesnu misao koju svakog dana na misi izričemo: „Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji otkupljuje grijehe svijeta“. Dolaskom Isusa on se „povlači sa scene“ jer je znao da je predodređen da najavi Spasitelja i tada se dragovoljno povlači. I mi smo predodređeni  da Boga stavljamo u prvi plani da mu služimo, no ponašamo li se tako? Sv. Ivan je bio mistik koji je boravio u pustinji i tamo moralno jačao te je postao najveći primjer poniznosti Bogu. To je posebno aktualno u današnje vrijeme kada nazočimo poplavi raznih proroka i iscjelitelja jer ljude zanima samo zdravlje i materijalno. Današnji čovjek malo moli i misli da može kupiti utjehu. Mislimo više na Božju volju i manje budimo sebični – rekao je u propovijedi vlč. Prša.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Zagorja uz orguljsku pratnju Bernarde Puškarić. Misi su nazočili gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović uz zamjenika Danijela Vukelju i ostale suradnike.

Nakon mise održano je druženje hodočasnika uz glazbu, hranu i piće, te su gradonačelnik i predsjednik Mjesnog odbora Desmerice Zlatko Francetić uz pomoć djece zapalili Ivanjski krijes.