Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Ante na Poljudu

Split (IKA)

Svečanu koncelebriranu misu u petak 14. lipnja, s procesijom oko samostana predslavio je hvarski biskup Petar Palić.

Veliki broj vjernika i štovatelja sv. Ante od ranih jutarnjih sati dolazilo je u ovo svetište pomoliti se Bogu po zagovoru sv. Ante da ovaj svetac usliši njihove molitve. Mise u jutarnjim satima bile su svakih sat vremena od 6 sati do podne. Uz sv. ispovijed i sudjelovanje na misama mnogi vjernici palili su svijeće i plaćali misne nakane za svoj život, svoje obitelji i zdravlje. Ugodno i toplo vrijeme privuklo je dosta hodočasnika na prvu jutarnju misu ove svetkovine. Običaj je to koji njeguju župe Brda, Ravne njive, Kman i Sukoišan. Svake godine dođu na misu sa svojim svećenicima.

U poslijepodnevnim satima misu s blagoslovom djece i cvijeća predvodio je fra Ivan Matić, a glazbeno je animirao župni VIS ABBA. Prostor svetišta na Poljudu bio je pun vjernika, posebno roditelja i djece koji su držali cvijeće u naručju. Fra Ivan je okupljenima u prigodnoj propovijedi predstavio sv. Antu kao učitelja i svjedoka Božje Riječi. Na kraju su se maleni s roditeljima približili oltaru kako bi primili blagoslov.

Svečanu koncelebriranu misu s procesijom oko samostana predslavio je hvarski biskup Petar Palić. U koncelebraciji su bili gvardijan samostana fra Antun Bilokapić, župnik sa Poljuda fra Tomislav Hrstić, fra Ivan Matić, voditelj trodnevne duhovne obnove i fra Rafael Romić. Liturgijsko pjevanje je predvodio mješoviti zbor župe sv. Trojice pod vodstvom s. Lidije Čotić. Kip sv. Ante nosili su članovi udruge Sv. Benedikt. U procesiji su sudjelovale djevojke u narodnim nošnjama, predstavnici omladinske škole Hajduka, ministranti, svećenici i mnoštvo vjernika.

Biskup je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako živimo u ljudskoj, društvenoj i duhovnoj krizi koja se može nadvladati darom Božje mudrosti s kojom u vjeri treba surađivati kako je to sv. Ante svojim životom svjedočio i živio. Na kraju misnog slavlja župnik fra Tomislav se zahvalio biskupu Petru Paliću, fra Ivanu Matiću na vođenju trodnevnice, svim sudionicima procesije, svim zborovima, suradnicima koji su kroz cijeli dan bili na raspolaganju za pomoć, Frami Poljud na volontiranju kod svijeća i pića, svećenicima koji su propovijedali i ispovijedali veliki broj vjernika. Na kraju je čestitao svima imendan i svetkovinu sv. Ante.