Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina sv. Dominika Savija proslavljena je u ponedjeljak, 6. svibnja u istoimenoj župi u Slavonskom Brodu u naselju Kolonija, jedinoj župi Crkve u Hrvata koja za svog nebeskog zaštitnika ima tog sveca Katoličke Crkve.

Svečano blagdansko slavlje s blagoslovom djece predvodio je vlč. Luka Ivković župnik u Beočinu, Čereviću i Srijemskoj Kamenici. Uz domaćeg župnika Josipa Matanovića suslavili su brodski župnici, Tomislav Ćorluka, dekan, Robert Farkaš, Krunoslav Karas, Davor Tomić, fra Slavko Milić, gvardijan, i svećenici iz Bosanske Posavine fra Ivan Marić, derventski dekan i mons. Pero Zeba, umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije, povratnik u Bijelo Brdo.

U prigodnoj homiliji vlč. Ivković je naglasio kako sv. Dominika Savija trebamo nasljedovati u predanju Božjoj volji, njegovu vodstvu i otvorenosti srca – temeljnim odrednicama koje bi svaki kršćanin trebao ispuniti.

Ustvrdio je da se zlo oko nas događa jer čovjek gleda sebe, ne predaje se u službu Bogu.

„Poput sv. Dominika Savija trebamo biti svjesni Božje veličine i svoje malenosti, pozvani smo činiti ono što je činio ovaj mali svetac – širiti ljubav i naviještati Kristovu spasiteljsku riječ. Bez navještaja i živoga djelovanja naša je vjera mrtva. Stoga uvijek i svagdje budimo svjesni da nas je Bog pozvao s razlogom, krsnim pozivom, da proslavimo Božju veličinu. Naša se vjera treba očitovani ne samo periodično, ona mora biti jaka i svakim danom rasti, jer mi smo one loze koje donose plod. Neka nas zagovor sv. Dominika Savija i naše nebeske majke Marije vodi na našem putu da budemo spremni o svakoj straži dočekati Gospodina kako je to i Dominik činio“, poručio je na kraju vlč. Ivković.

Kako je na kraju mise posebno blagoslovio djecu vidljivo dirnut tako velikim brojem djece i ministranata posvjedočio je kako u tri župe koje u Srbiji opslužuje ima tek tisuću vjernika, a malo je djece.

Župnik Matanović zahvalio je predvoditelju slavlja i prisjetio se kako je prije 36 godina i on bio župnikom u tim župama šest godina.

Slavlje su pjevanjem uveličala brojna djeca predvođena voditeljicama Antonijom Majić i na orguljama Petrom Mutić.

Svetkovini je prethodila trodnevnica kada je misna slavlja predvodio vlč. Stjepan Matezović duhovnik u đakovačkoj bogosloviji.