Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Josipa u Hrtkovcima

Hrtkovci (IKA)

Svetkovina zaštitnika Republike Hrvatske, sv. Josipa, svečano je proslavljena 19. ožujka u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća u Republici Srbiji u župnoj crkvi u Hrtkovcima.

Povodom svetkovine sv. Josipa, u crkvi sv. Klementa održana je misa, nakon koje je u župi priređen prigodni program. Misu je predvodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina koji je uoči euharistijskog slavlja istaknuo kako je svako okupljanje uvijek veliki događaj, pogotovo za hrvatsku zajednicu koja djeluje na prostoru Vojvodine.

Na pitanje koliko slobodno tamošnji puk može očitovati svoju vjersku i nacionalnu pripadnost, on je odgovorio da još uvijek postoji puno rana koje ljudi s tih prostora nose, pogotovo iz Srijema, te izrazio uvjerenje da su takva okupljanja jedan korak prema izlječenju svega onoga što se dogodilo i pogled prema budućnosti, prema nečemu novom. Istaknuo je kako podržava svaku inicijativu koja je na tome tragu te sve inicijative koje su za novi rast i priliku „za naš korpus koji djeluje na ovim prostorima”. Rekao je i kako su na državoj, političkoj razini neke nove mogućnosti, budući da „imamo ministra iz hrvatskih redova, koji može komunicirati neke naše potrebe i izazove pa da se i na toj razini mogu neke stvari rješavati”.

U okviru programa obratila se među ostalim predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić. Ona je podsjetila kako hrvatska zajednica blagdan sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, proslavlja svaki put na drugom mjestu, mjestu kojemu, kako je istaknula, „želimo poručiti da nam je posebno važno”.

„Zato smo danas ovdje u Hrtkovcima. Zato je cijeli Izvršni odbor HNV-a danas s vama. S vama i među vama koji ste podnijeli najveću žrtvu za našu zajednicu, koju nikada nećemo zaboraviti. Došli smo vam danas zahvaliti što ste smogli snage za novi početak, novu udrugu i novu stranicu. Na tome vam čestitamo. Slijedite put i dr. Nikole Dogana koji je brinuo o potrebitima i put sv. Josipa koji je zatajno krčio puteve, oslanjajući se na HNV i vodstvo zajednice u kojoj ćete uvijek imati potporu i zaštitu jer je branik sada u našim rukama”, poručila je Vojnić.

Proslavi blagdana sv. Josipa prisustvovao je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, koji je tom prigodom čestitao na odluci HNV-a da se jedan od praznika hrvatske zajednice obilježi u Hrtkovcima, a čestitku je uputio i Hrtkovčanima i Hrtkovčankama koji su odlučili skupa s Nikinčanima i s ljudima iz Platičeva osnovati svoju hrvatsku kulturnu udrugu kao mjesto gdje će se okupljati, kao prostor u kojem će djelovati kako bi sjećanje, ali i kulturno stvaralaštvo razvijali na tom mjestu.

„Govor u Hrtkovcima uvijek mora uračunati i stanovitu nijemost. Ne smijemo zaboraviti sudbinu Mijata Štefanca i ne možemo zaboraviti brojne vaše sumještane koji su morali ovaj prostor, vaš prostor, ovo mjesto, vaše mjesto, napustiti 90-ih godina. Sjećanje na tu žrtvu, sjećanje na tu cijenu koju smo plaćali te godine također ne smije kopniti. Tu smo da zajedno s vama gradimo i to sjećanje, da iskazujemo pijetet spram onih koji su bili žrtve, i na koncu ali ne manje važno da s onima koji su otišli s ovog prostora i koji su danas najviše u Republici Hrvatskoj obnavljamo i gradimo veze i odnose kako bi život ovdje u Hrtkovcima imao perspektivu”, kazao je Žigmanov, dodajući kako želi puno uspjeha i u radu hrvatske udruge i u djelovanju župe.

Proslavi blagdana sv. Josipa u Hrtkovcima, među ostalim, prisustovali su i otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Srbiji Natali Lulić, predsjednik mjesne HKU „Dr. Nikola Dogan” Mirko Paulić i župnik župe sv. Klementa u Hrtkovcima i sv. Antuna Padovanskog u Nikincima preč. Ivica Živković.