Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine svete Anastazije u Samoboru

Samobor (IKA)

Mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, predsjedao je 15. siječnja svečanoj koncelebriranoj euharistiji kojom je u samoborskoj župnoj crkvi proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice župe, svete Anastazije mučenice.

Danas, na dan vašega patrona, svatko od vas župljana trebao bi si posvijestiti tko je on, odnosno da je suživotnik s Isusom Kristom, stvoren na sliku Božju, rekao je u propovijedi mons. Sekelj. Dodao je da je Bog ušao u našu stvarnost otkrivajući nam se u svome Sinu, Isusu Kristu, progovorivši ljudskim jezikom i ukazavši nam na uzročnika našeg postojanja. Uprisutnivši se u nama otkrio nam je i sve bogatstvo darovanog nam, naglasio je nadalje mons. Zvonimir Sekelj.

Samobor ima dugu vjerničku tradiciju, a za svog patrona, naslovnika i zaštitnika ove župe uzeo je svetu Anastaziju, ženu iz otmjene i bogate obitelji koja se udala također za bogataša, koji nije bio kršćanin. Anastazijina majka je u nju ulijevala, a Anastazija upijala kršćansku viziju života koja ju je oplemenila – istaknuo je u homiliji mons. Sekelj i dodao: Anastazija je shvatila svu širinu Božje ljubavi koja nas osposobljava za cjelovitost, da možemo spoznati bitno u odnosu na nebitno te nas upućuje na ono što je vrijedno.

Anastaziji zato nije bio problem ni odlazak u tamnicu vlastitog muža, niti da bude mučena i na kraju spaljena jer je vjerovala u vječnost i njezinu dorečenost, nadodao je propovjednik i zaključio: Zato je dobro posvijestiti sebi svoju vjeru i spoznati da se Bog ne zatvara u sebe već iz svog bogatstva života mene stvara, svoju sliku, da ga produljujem i uprisutnjujem po ljubavi, a ljubav je izlazak iz sebe k drugome.

Uz mons. Zvonimira Sekelja suslavili su generalni vikar u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, mons. Stjepan Ptiček i domaći župnik i dekan Samoborsko-okićkog dekanata, prečasni Ivica Cik, zatim gvardijan samoborskog franjevačkog samostana fra Željko Janjić, stojdraški župnik i upravitelj Grkokatoličkog pastoralnog centra praoca naše vjere Abrahama u Samoboru, protojerej stavrofor Milan Vranešić,  župnik Župe Svete Barbare u Rudama i župni upravitelj Župe Svetog Leonarda u Kotarima, velečasni Darko Banfić, nekadašnji samoborski kapelan, a danas povjerenik za pastoral mladih i sportaša u Zagrebačkoj nadbiskupiji, velečasni Kristijan Tušek, župnik u Katedralnoj župi Svete Trezije Avilske u Bjelovaru, preč. Branko Fresl, samoborski župni vikar, velečasni Marko Nimac i đakon na službi u samoborskoj župi, velečasni Krešimir Babić, koji je na ovom misnom slavlju navijestio Evanđelje.

Na ovom bogoslužju bili su i samoborski gradski čelnici, gradonačelnica Petra Škrobot, njezin zamjenik Petar Burić i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić sa suradnicima, predstavnici Samoborske narodne garde, Vatrogasne zajednice grada Samobora, bratovština Svetog Jurja, Svete Helene, Svetog Antuna Padovanskog, Svetog Filipa i Jakoba i Svetog Vinka, Planinarske bratovštine Svetog Bernarda, Udruge branitelja 151. Samoborske brigade i Udruge Etno-fletno.

Budući da je danas i spomendan Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, misno slavlje je završilo hrvatskom himnom.

Ključne riječi:
Samobor sveta anastazija