Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Tijelova u Dugom Selu

Zagreb (IKA)

Euharistijsko slavlje svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo predslavio je vlč. Tomislav Kralj u četvrtak 30. svibnja u Župi sv. Martina biskupa u Dugom Selu.

Misno slavlje započelo je svečanom ulaznom procesijom. Uvodeći u homiliju, vlč. Kralj rekao je da je Euharistija ulaznica za vječnost, duhovna hrana, poljubac Božji, snaga i sila Onoga koji nas je želio, stvorio i poslao na ovaj svijet.

“Treba doista iz srca reći na ovoj svetoj misi iz srca iskreno hvala. Hvala Ti, Bože što nas toliko voliš, što možemo pristupati tvome stolu i da imamo mogućnost nahraniti se Tobom. Sveta pričest je trenutak sjedinjenja i kada Bog ulazi u dubinu moga srca, kad ja sam postajem pokaznica i nositelj Boga baš kao što je to nekad činila Blažena Djevica Marija, naša majka i zagovornica u čijem se mjesecu sada nalazimo i kojoj se, vjerujem, svakodnevno u molitvi utječemo. Današnja svetkovina Tijelova dan je kada se po cijelom svijetu upriličuju tijelovske procesije. Sve što imamo i sve što jesmo imamo zahvaljujući Dobrom nebeskom Ocu koji nam daje sunce i kišu i zato trebamo poštivati Njegovu svetu volju. Predati se Njegovoj riječi i biti poslušni na ono što nas poziva“, rekao je vlč. Kralj te se spomenuo riječi koje je Gospodin Isus izrekao na Posljednjoj večeri.

„Euharistija je itekako važna za život svakoga vjernika. Bez nje bismo bili slabi, prepušteni ovome svijetu, vremenu, ljudima i tko zna kakvim drugim silama, ali kada je čovjek na koljenima pred Gospodinom koji nam se daje u posvećenom komadiću kruha i kada ga u pričesti prima u svoje srce, onda nestaje svaki strah i čovjek se pred ničim ne treba bojati. Onda čovjek sjedinjen s Bogom može činiti velika djela. Onda može biti onaj koji je spreman križeve nositi, terete svladavati i ići naprijed, pa i onda kada padnemo i izgubimo se, euharistija je uvijek najbolji način da se vratimo u zagrljaj svojega nebeskoga Oca“.

U nastavku je vlč. Kralj naglasio važnost ispravnog stava prema pristupanju euharistiji rekavši da se svatko treba preispitati prije nego pristupa stolu Gospodnjem. Istaknuo je da je privilegij imati mogućnost biti pred Gospodinom, na klanjanju, u tišini ili zajedničkoj molitvi u kojoj možemo čuti Božji glas te izreći Bogu sve ono što nam je na srcu. „Isus nam je u molitvi Očenaša ostavio mogućnost da Boga zovemo svojim Ocem, ali nas poziva i da budemo Njegovi suradnici i da u ovoj svijet u kojem živimo, vrijeme koje nam je povjereno svojim mislima, riječima i djelima učinimo boljima, ljepšima i svetijima. To je naša zadaća, sestre i braćo, da nas nitko ne rastavi od ove najljepše geste Isusove ljubavi koju nam je darovao u trenutcima pripreme svoje Muke, za žrtvu koju je želio podnijeti za tvoje i moje spasenje“.

Na koncu je naglasio da procesija označava znak želje da slavimo Gospodina, ali i znak pripadnosti Bogu. „Time svjedočimo svoju vjeru i zato je važno na Tijelovo izići, krenuti za Kristom, zato djeca bacaju latice pred Gospodinom da bi On išao onim putem koji smo mu na simboličan način pripravili. Želimo da naš Bog ide po stazama naših lijepih djela, misli i odluka. Samo tako možemo biti sigurni da smo Božji i da nas ništa neće od našega Gospodina udaljiti niti razdvojiti”, rekao je Kralj te se spomenuo zahvalnosti za našu domovinu i branitelje. „Danas zahvaljujemo i našim braniteljima, posebno onima koji su dali živote za našu slobodnu. U posljednje vrijeme olako prelazimo preko pojma slobode. Branitelji su poput Isusa Krista bili spremni dati svoj život za više ideale. Zato treba moliti za blagoslov naše domovine, za našu djecu, od one nerođene da se rode, do ove koja stoje pokraj nas da ih Gospodin čuva, da rastu u normalnom okruženju sigurni od svakoga zla, da molimo za naše mlade i da se ne udaljuju od Boga, da budu naša ponosna budućnost. Moramo moliti za bračne parove, za obitelji na koje danas đavao toliko udara i želi ih razoriti. Moramo danas moliti za naše stare, da im Gospodin olakša križeve i patnje, za tolike bolesne i umiruće da ne umiru bez svetih sakramenata i da im osiguramo euharistijski susret prije nego se presele s ovoga svijeta u vječnost. Sve su to naši zadatci, sestre i braćo. To nam nebeski Otac stavlja na srce, a Isus Krist nam poručuje da ništa nije nemoguće onome koji vjeruje“, zaključio je vlč. Tomislav Kralj.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je tijelovska procesija koja se ove godine kretala od spomenute Župe sv. Martina biskupa iz Dugog Sela, do Župe Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću. Na procesiji je sudjelovalo više stotina župljana iz obje župe.