Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Velike Gospe na Ugljanu

Ugljan (IKA)

U župi Uznesenja BDM u Ugljanu svečano je 15. kolovoza proslavljena svetkovina Velike Gospe.

U predvečerje svetkovine misu bdjenja predvodio je don Marko Vujasin, odgojitelj u sjemeništu Zmajević u Zadru. Don Marko je u propovijedi prikazao neke važne trenutke u životu Blažene Djevice Marije i pozvao vjernike da nasljeduju njezine kreposti skromnost, poniznost i jednostavnost kako bi jednom mogli uživati blaženstvo svetih.

Na sam dan svetkovine jutarnju misu predvodio je ugljanski župnik don Marko Dokoza koji je u propovijedi istaknuo veličinu dara Blažene Djevice Marije, njezino neprestano odricanje od same sebe i vjernost prema Bogu koje se očitovalo u brojnim trenutcima opisanima u Svetom pismu. Marija je kroz cijeli svoj život ponavljala Bogu onaj „neka mi bude“ koji je izrekla u susretu s anđelom Gabrijelom. Taj trenutak izabranja nije od Bogorodice učinio pasivnu ženu koja čeka da Bog ispuni obećanje. Upravo suprotno! Unatoč velikom poslanju koje joj je Bog povjerio, da bude majka Božja, ona ustaje i hita k svojoj rođakinji Elizabeti koja je u potrebi.

Svečano večernje misno slavlje predvodio je don Filip Celent, a koncelebrirao njegov brat don Roko. Don Filip se na početku propovijedi osvrnuo na svoje korijene i vezu koju ima s Ugljanom po svom djedu koji je tu rođen. Rekao je « da smo i mi po ovom slavlju došli na svoje korijene, tj. na izvor svoje vjere »: „nismo došli samo da se divimo Blaženoj Djevici nego i da težimo biti kao ona“. Pozvao je vjernike da dopuste Gospodinu da izlije svoje milosti u njihov život i da u njima učini ono što je učinio u životu Bogorodice. „Bog je onaj koji želi biti protagonist našeg života. Pozvani smo reći ne đavlu. Bog želi u nama pobijediti đavla. Bog, poštujući našu slobodu, želi da se obratimo njemu, da vršimo njegovu volju. Blažena Djevica Marija pomoći će nam da možemo vršiti volju Božju; njezin moćni zagovor može nas zaštiti od svih nevolja i pomoći da služimo Gospodinu“, zaključio je don Filip.

Na kraju mise župnik Dokoza zahvalio je don Filipu i don Roku što su se odazvali pozivu da, kao svećenici vezani korijenima za ugljansku župu, predvode misno slavlje na Veliku Gospu i pozvao vjernike da se nakon misnog blagoslova upute u tradicionalnu procesiju. U procesiji je prvi put nošena nedavno blagoslovljena ikona Gospe Ugljanske, a župnik je predvodio molitvu Gospine krunice s nakanom za blagoslov i obraćenje mladih iz Ugljana.

Proslavi svetkovine Marijina uznesenja na nebo u Ugljanu prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio don Mirko Vidović, svećenik Bečke nadbiskupije rodom iz Zadra, a zaključena je u ponedjeljak, 16. kolovoza, misom o blagdanu sv. Roka u crkvici Svih Svetih u Gornjem Selu koju je predvodio don Roko Celent.