Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava značajnih obljetnica časopisa Diacovensia i Teofil

Đakovo (IKA)

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u utorak 12. prosinca, 2023. u dvorani biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske knjižnice i fakultetske knjižnice obilježene su 30. obljetnica znanstvenog časopisa Diacovensia i 20. obljetnica studentskog časopisa Teofil.

Prigodom obilježavanja časopisa Teofil održan je studenski kolokvij „Da ne bismo živjeli samo od prošlosti.“ O povijesnom razvoju studentskog časopisa Teofil govorio je student Matej Špiranec. Istaknuo je da 1995. studenti započinju „Božićno glasilo“ koje je izlazilo jednom godišnje. Do 2000., studenti su pokrenuli informativni list koji je izlazio na tjednoj bazi, a kasnije mjesečnoj. Naziv tog listića je bio „Informativni list studenata teologije.“ 2003. godine je raspisan natječaj za novi naziv studentskog časopisa. Na natječaju je pobijedio naziv tadašnjeg studenta Tomislava Ćurića – Teofil. Osnivanjem Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu 2005., Teofil postaje službeni odraz studentskog i fakultetskog života. Časopis je izlazio semestralno, a danas izlazi jednom godišnje. Do 2006. godine, časopis je izlazio prigodno i informativno. Razvitkom fakulteta i poboljšanjem kvalitete studiranja, napredovao je i Teofil.  Nakon Špiraneca, okupljenjima su se obratili studenti Marija Jakopović i Valentino Kujundžić koji su progovorili o temama koje su bile prisutne u Teofilu kroz 20 godina.

Nakon predstavljanja lista uslijedilo je predavanje glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže, dr. sc. Siniše Kovačića. Dr. Kovačić je održao izlaganje o temi „Katoličke teme u javnom prostoru”. Istaknuo je da je govor o određenoj temi postao obaveza i da bismo razumjeli informaciju koja postaje vijest potrebno je proći kroz nekoliko temeljnih pitanja poput: tko, što i gdje? Naglašena je posebna uloga Crkve u širenju vijesti no ona danas nije jedina koja širi vijesti široj javnosti i Crkva se više ne percipira kao jedan od važnih dionika širenja vijesti. Mediji u RH nisu dovoljno educirani po pitanju života Crkve i često je ne razumijevanje odvojenosti Crkve od države koja je neodvojiv dio našeg društva. Među provedenim istraživanjima kako dr. Kovačić ističe, veliki broj novinara je pristran prema političarima i moćnicima te da veliki broj novinara prkosi politici svojih izdavačkih kuća. Poseban naglasak na izlaganju je stavljen na manipulaciju medijima i medija. Kroz detaljni prikaz oblika manipulacije slušatelji su mogli vidjeti na koji način medijske kuće pokušavaju sabotirati određenog pojedinca ili skupinu putem clickbaitova ili diskreditacije fotomontažom/photoshopom. Često se krivom interpretacijom može stvoriti kriva slika koja može jako naštetiti određenom pojedincu. U samom izlaganju je spomenut i dokument II. Vatikanskog sabora Inter Mirifica koji govori o medijima kojima je zadaća ispravno oblikovati savjest vjernika tj. slušatelja i gledatelja.

Svečana akademija održana je u kasnim popodnevnim satima istoga dana u dvorani biskupa Antuna Mandića u sklopu Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice. Uz glazbene nastupe Zagrebačkog gitarskog dua, Morane Pešutić i Tomislava Vasilja, koji su odabirom glazbenih brojeva popratili i  uljepšali cijelu večer, akademija je započela umjetničkom točkom stručnog suradnika časopisa Diacovensia-Teološki prilozi Željka Filajdića pod nazivom „Mozaik: četiri putovanja”. Stručni suradnik Filajdić također je u zasebnoj točci prikazao i povijest Diacovensije kroz godine i brojke.

Skupu se prigodnim promišljanjem obratio i prof. dr. sc. Ivan Trojan, dekan Filozofskog fakulteta Osijek. Prof. Trojan govorio je o svojem iskustvu uređivanja časopisa za književnost i kulturu, čestitavši važnu obljetnicu časopisima Diacovensia i Teofil.

Promišljanjem naslovljenim „O pisanju” obratio se i glavni i odgovorni urednik časopisa Diacovensia – Teološki prilozi, izv. prof. dr. sc. Šimo Šokčević te progovorio o načelima kvalitetnoga i dobroga pisanja koji obuhvaćaju promišljanje prije pisanja, sigurnost da se ima što za reći, izgradnju vlastita stila, izvornost, poštivanje čitatelja te važnost dobrog naslova pojedinog rukopisa.

Uslijedila je interpretacija poezije prema vlastitom izboru iz časopisa Teofil koju su izveli Valentino Kujundžić i Ana Umiljanović.

Svojim izlaganjem na temu „Teofil kao mogućnost razvoja kritičkog mišljenja kod studenata teologije”, glavna urednica studentskog lista Teofil, Maria Dragomirović osvrnula se na djelovanje i otvorenost teologa u odnosu na svijet te na slabljenje kritičkog promišljanja kod studenata kroz protekle godine ohrabrivši pritom studente da se odvaže na pisanje.

Na koncu prigodnu riječ uputio je i odgovorni urednik studentskog lista Teofil izv. prof. dr. sc. Boris Vulić zahvalivši u ime Uprave KBF-a glavnoj urednici i uredničkom vijeću lista Teofil, te svim studentima i suradnicima, za sve ono što su vjerno ugradili i što i dalje ugrađuju u Teofil. Istaknuo je kako „knjige uvijek nađu put do svojih čitatelja” što vrijedi i za list Teofil, kojem je jedna od zadaća uhvatiti i prikazati filozofsko-teološku misao.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedila je podjela povelja zahvalnosti. Povelje zahvalnosti primili su: umirovljeni nadbiskup dr. Marin Srakić (pružanje oslonca časopisu i doprinos prilozima kojima je obogatio časopis Diacovensia- Teološki prilozi); đakovačko-osječki nadbiskup dr. Đuro Hranić (za podršku, razumijevanje, prihvaćanje koje je kao dijecezanski biskup iskazivao uredništvu časopisa Diacovensia-Teološki prilozi, te lista Teofil); prof. dr. sc. Vladimir Dugalić (8 godina vršenja službe glavnog i odgovornog urednika časopisa Diacovensia- Teološki prilozi, od 1999. do 2007.g.); prof. dr. sc. Ivica Raguž (8 godina vršenja službe glavnog i odgovornog urednika časopisa Diacovensia-Teološki prilozi, od 2008. do 2016.); Ekonomat Nadbiskupije (materijalna i prijateljska podrška kojom se dugi niz godina osiguravalo redovito tiskanje časopisa); UZUK (pružanje materijalne podrške i potpore časopisu); prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku (prijateljska podrška i materijalna pomoć časopisu Diacovensia-Teološki prilozi i časopisu Teofil); pomoćni biskup Ivan Ćurić (prijedlog koji je izabran kao naziv znanstvenog časopisa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu); Željko Filajdić (predan i marljiv rad u realizaciji svakog broja); Mirko Mihaljević (neumoran i predan rad, beskrajno strpljenje, profesionalnost i dugogodišnju suradnju); Sabina Luketić (neumorna briga, marljivost i stručnost u pogledu lekture); Damir Latin (velik doprinos i dugogodišnju predanu suradnju); Dino Klem (2 godine vršenja službe stručnog suradnika časopisa Diacovensia-Teološki prilozi, od 2017. do 2019.); Antonija Pranjković (5 godine vršenja službe stručne suradnice časopisa Diacovensia- Teološki prilozi, od 2008. do 2013.); prof. s. Marija Stela Filipović (briga za ljepotu hrvatskog jezika u časopisu Diacovensia-Teološki prilozi ); prof. Divna Ćurić (višegodišnji i predan rad na prijevodima i lekturi engleskoga jezika u časopisu Diacovensia-Teološki prilozi); mr. sc. Josip Filipović (entuzijazam i trud ugrađen u Teofil); Marin Ivanišić (pružanje tehničke pomoći u pripremanju časopisa Teofil i za veliko zalaganje u svakom povjerenom zadatku); Ana Vladić (lektura tekstova i suradnja); doc. dr. sc. Tomislav Ćurić (za prijedlog koji je izabran kao naziv lista Teofil i autora prvog loga lista); studentski zbor J. J. Strossmayera (dugogodišnju prijateljsku i materijalnu podršku u izdavanju studentskog lista Teofil).

Časopisima su pristigle brojne čestitke od suradnika i prijatelja diljem Republike Hrvatske, Europe i svijeta. Nakon službenog dijela akademije i posljednje glazbene točke, svi nazočni bili su pozvani pogledati prigodnu izložbu koju su u navedenoj prigodi pripremile knjižničarke Tihonija Zovko i Ankica Landeka. Svečanost je završena domjenkom i druženjem.

Ključne riječi:
Diacovensia KBF u Đakovu Teofil