Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava župne svetkovine i naslovnice župne crkve Sv. Eufemije u Sutomišćici na otoku Ugljanu

Sutomišćica (IKA)

Svečanim misnim slavljem u crkvi Sv. Eufemije u Sutomišćici na Ugljanu, u četvrtak, 16. rujna, proslavljena je župna svetkovina. Misno slavlje predvodio je don Marko Dokoza, župnik Ugljana i Lukorana.

Suslavili su sutomiški župnik don Filip Kucelin, dekan ugljansko-pašmanskog dekanata don Mario Akrap, umirovljeni svećenici rodom iz župe Sutomišćica-Poljana don Mario Gržanov i don Šime Perić, župnik Galovca don Mladen Kačan, također rodom iz ove župe, kanonici stolnog kaptola sv. Stošije u Zadru don Gašpar Dodić i don Damir Juričin, benediktinac s Ćokovca o. Jozo Milanović, tkonski župnik don Ivan Babjak, pašmanski župnik don Tomislav Planinić i župnik Starigrada, Selina i Tribnja don Tomislav Končurat. Misno slavlje animirao je župni zbor svojim pjevanjem.

Predslavitelj Dokoza u homiliji je istaknuo povezanost sv. Eufemije, mučenice s početka 4. stoljeća, s jednim od najvažnijih događaja u crkvenoj povijesti, Kalcedonskim saborom, koji je slavljen 431. u bazilici koja je čuvala svetičine relikvije.

„Nakon što su biskupi okupljeni u Niceji 325. raspravljali o svetom Trojstvu i odnosima između Oca, Sina i Duha Svetoga, sabor u Kalcedonu sazvan je kako bi se razjasnilo supostojanje dviju naravi u Kristu, ljudske i božanske. Važno je istaknuti dvije povijesne osobe od značaja za taj sabor, svetog Lava Velikog i Eutiha, širitelja nauka o jednoj naravi u Kristu. Crkvi je bilo važno da bude jasno i nedvosmisleno rečeno kako su u osobi Isusa Krista sjedinjene dvije naravi jer to ima nemjerljive posljedice na cijelu povijest spasenja – o tome sve ovisi! Ako Krist nije pravi Bog, onda njegova žrtva na križu nema nikakvo značenje za nas danas. Ako Krist nije pravi čovjek, onda se žrtva na križu nije ni dogodila. Pobožna legenda kaže da su Lavovi i Eutihovi spisi bili položeni u sarkofag svete Eufemije; nakon nekoliko dana Eutihove su pronašli pod njenim nogama, a Lavove na prsima. Taj događaj protumačen je kao potvrda onog nauka koji je na saboru svečano proglašen“, protumačio je don Marko, a u nastavku propovijedi govorio je o božanskoj objavi koja je ljudima dana kao Božji dar koji se kroz povijest polako otkriva.

„Zato je sveta Eufemija na kršćanskom Istoku s pravom prozvana zaštitnicom pravovjerja. Iako je položila svoj život za Krista više od sto godina prije sabora u Kalcedonu, ispovijedala je istu vjeru kao i oci toga sabora. I tako stoljećima do naših dana Crkva polako produbljuje svoje razumijevanje otajstva Božje objave. Mi ne možemo samo tako gurnuti taj Božji dar sa strane i izmišljati neke nove sadržaje koji će više odgovarati vremenu u kojem živimo. Pozvani smo s poštovanjem i ljubavlju rasti u razumijevanju pologa vjere koji nam je dan u baštinu. Molimo svetu Eufemiju da nam ona bude zagovornica kod Boga kako bi mogli svoju vjeru bolje razumjeti, a ono što razumijemo u suradnji s Duhom Svetim i živjeti”, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja župnik don Filip čestitao je župljanima svetkovinu zaštitnice župe i naslovnice župne crkve, pozdravio je okupljene svećenik i zahvalio im na dolasku, a vjernike pozvao da počaste relikvijar svete Eufemije poštujući epidemiološke mjere.