Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Kuzminja u Banju

Banj (IKA)

župa Banj, najmanja župa na otoku Pašmanu, proslavila je u utorak 26. rujna 2023. svetkovinu nebeskih zaštitnika, sv. Kuzme i Damjana.

Svečano misno slavlje o svetkovini svete braće liječnika u Banju je predvodio don Tomislav Končurat, župnik Starigrada, Selina i Tribnja. U uvodnom dijelu svoje homilije rekao je: „Gospodin se brine za nas iz svoje ogromne ljubavi. Svjedoci toga su sveti Kuzma i Damjan. Predaja kaže da su bili braća i da su bili blizanci, ali još važnije je da su oni bili braća u Kristu. Bog je bio temelj njihova zajedništva. Bili su liječnici i nastojali su pomagati ljudima koliko su mogli i znali. Isus je rekao svima nama da ljubimo brata svoga kao samoga sebe. I nas to obvezuje da poput svetaca koje danas slavimo činimo za drugoga što možemo. Svaki u svom zanimanju i prema svojim mogućnostima pozvani smo upravo to, ljubiti Boga preko svoje braće, tj. odgovoriti na Božju ljubav jer on je nas prvi ljubio“.

U nastavku je istaknuo da sveti Kuzma i Damjan nisu svoje liječničke usluge naplaćivali i tako su pridobivali za vjeru mnoge duše. „Nisu bili srebroljupci. Zašto? Jer im je Bog bio nagrada. Svojim besplatnim radom zadobivali su spasenje duša“ rekao je don Tomislav.

Postavio je zatim retoričko pitanje o prioritetima i ciljevima koji vode čovjeka u suvremeno doba i naglasio da bi to za sve kršćane trebalo biti spasenje duša. Zaključujući homiliju pozvao je sve okupljene da poruku koju su primili prenesu i drugima: „Prenesite to na svoje. Često čujemo roditelje koji kažu da su svojoj djeci sve dali. Pitamo se što je to sve. Je li to ovo što vidimo, ove kuće, automobili… A što je s vjerom? Što je s dušom? Ne možemo dati ono što nismo primili.  Zato napunite svoju dušu ovdje i to predajte drugima jer jedina stvar koja nas vjernike na zemlji treba brinuti i zašto se trebamo truditi je spasenje duša“.

Poslije popričesne molitve himnom „Tebe Boga hvalimo“ izrečena je hvala Bogu za milost zajedništva oko stola Riječi i Euharistije, a potom je župnik don Marko Dokoza zahvalio predvoditelju don Tomislavu i okupljenim svećenicima. Posebnu zahvalu uputio je svima koji su pomogli oko priprema za župnu svetkovinu i na kraju, čestitajući župnu svetkovinu okupljenim Banjcima, zaželio je da dan provedu u ugodnom društvu i s Božjim blagoslovom.