Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Blažene Djevice Marije od krunice, suzaštitnice metkovske župe

Metković (IKA)

Župni vikar u Novoj Mokošici don Jure Paponja predvodio je središnje misno slavlje u nedjelju 8. listopada u crkvi sv. Nikole biskupa u Metkoviću, na proslavi suzaštitnice Župe Blažene Djevice Marije od krunice.

Suslavili su župnik don Davor Bilandžić i župni vikar don Igor Goleš.

„Kad je Isus upozoravao starješine i Židove da su krenuli krivim putem, i da nema više koristi od njihova odlaska u hram, da nema koristi od njihovih procesija i hodočašća, jer nemaju pravi smisao, odlučuju ga ubiti… Na jedan način, zlo je sve više raslo u izraelskom narodu, zato i svi odlasci u hram i procesije i žrtve nisu donosile nikakva ploda. Isus je upozoravao da će se Bog okrenuti drugim narodima i učiniti ih Božjim narodom, i da sve ono što je trebalo pripasti Izraelu, pripast će drugima, što se i dogodilo – Bog se otvorio cijelome svijetu, odlučio stvoriti Božji narod po cijelom svijetu. Ovo je poruka i nama“, naglasio je u propovijedi don Jure i dodao: „Primili smo kao Izraelci u baštinu vinograd – Crkvu katoličku, liturgiju, zakone, i ovu procesiju i slavlje danas, svećeništvo i redovništvo, krštenje i sve sakramente, sve nam je Bog darovao da bismo primili njegove milosti, da bi nam to bila sredstva da još više dođemo do Boga, da nas oslobodi od stvarnosti koje nas muče, udaljuju jedne od drugih i od Boga. Riječ Božja nam progovara – ako i mi postupimo kao Izraelci, nećemo donijeti ploda, i Bog će se okrenuti od nas prema drugim narodima.“ Upozorio je na ono što se danas događa u Europi, koja je odlučila na jedan način odbaciti Boga, Kristovu baštinu – Crkvu. „Vidimo kako se Bog polako okreće prema Africi, Aziji, prema Južnoj Americi, gdje Crkva izrazito raste, jer je ti narodi prihvaćaju u onoj punini kako i Bog želi. Ne prilagođavaju je sebi, nego čuvaju baštinu, ono što im je predano, i traže pravu svrhu i smisao – približavanje Bogu“, pojasnio je don Jure.

Slavimo Kraljicu svete krunice, Blaženu Djevicu Mariju. Bog nam je daje kao savršeni uzor prave radnice u Božjem vinogradu i njegovoj Crkvi. BDM nikada se nije željela postaviti iznad apostola, svećenika, prihvatila je sve ono što je Krist ostavio za baštinu, u svakom ukazanju kroz povijest nikad nije pozornost zadržavala na sebi, uvijek je upućivala Kristu. Govoreći o snazi molitve krunice, naglasio je kako molitva krunice nije magični čin. Ako naš cijeli život nije u skladu s onim što molimo, ako živimo suprotno od onoga što vjerujemo, naša ‘vjera’ i molitve nemaju učinak. Tako je bilo i sa Židovima – išli su u hram, molili, a činili zlo. Zato je jako važno da ono što molimo i što vjerujemo da živimo sukladno, da to nije samo običaj, poručio je don Jure.

Slavlja tijekom trodnevnice animirao je dječji zbor, zbor mladih i mješoviti župni zbor, a na blagdan suzaštitnice mješovitom zboru priključio se i mandolinski sastav, pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović.