Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Gospe od Žnjana

Split (IKA)

U župi Gospe od Milosrđa na splitskom Žnjanu proslavljen je 5. kolovoza blagdan Gospe od Žnjana i Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja.

Vjernici su se okupili na misnom slavlju u crkvici Gospe od Žnjana na moru koje je predslavio don Ante Ljulj u zajedništvu s ostalim svećenicima predvođenim župnikom don Antom Čotićem.

U svojoj homiliji predslavitelj je pojasnio porijeklo blagdana Gospe Snježne koji se u općoj Crkvi slavi 5. kolovoza. U nastavku je pojašnjavajući misno čitanje iz knjige Esterine istaknuo da je hrvatski narod u mnogočemu sličan izraelskom. Naime, oba su naroda izgubila svoju slobodu i morala se pokoravati drugome, a Bog koji je velik darovao im je slobodu na koju su pozvani odgovoriti.

„Bog nam daje jednu slobodu od grijeha što znači da ga možemo svojevoljno prihvatiti, biti njegovi jer Bog ne želi da živimo kao drugi“, iznosi propovjednik i nastavlja da je put do slobode oprost, a ne osveta baš kao što je govorio kardinal Kuharić i da sa svakom slobodom dolazi i odgovornost jer svaki naš čin ima težinu i posljedice. Zato od Gospe treba tražiti milost da možemo čuti glas njenog sina i činiti što on želi kao u Kani Galilejskoj gdje vidimo da nas Marija pred Isusom zagovara.

Na kraju mise koju je pjevanjem obogatio mješoviti župni zbor, prisutnim se vjernicima obratio župnik don Ante Čotić koji je Bogu zahvalio na ovako velikom danu za našu domovinu i prisjetio se kako je svatko od nas pozvan staviti se na put obraćenja i poslušati našeg Gospodina Isusa Krista u kojem sve dobiva puninu. Također se zahvalio predslavitelju, ostalim svećenicima, zboru i svim župljanima koji su pomogli da slavlje prođe u svečanom tonu te pozvao prisutne da se ostanu družiti uz prigodno osvježenje.

Ključne riječi:
blagdan Gospa od Žnjana proslava