Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Kraljice Mučenika u Ninčevićima

Ninčevići (IKA)

Župa Solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu blagdan svoje zaštitnice, Kraljice mučenika, slavi krajem rujna u spomen na dan posvete župne crkve. Ovogodišnja proslava blagdana održana je u nedjelju, 27. rujna.

Proslava je započela trodnevnicom koju je prva dva dana u koncelebraciji sa župnikom don Antom Matešanom predvodio don Mate Škaričić, župnik župe Radun. Posljednjeg dana trodnevnice misu je predvodio župnik don Ante Matešan u koncelebraciji s dr. don Ivanom Bodrožićem te je u sklopu mise održano i u svibnju odgođeno slavlje prve pričesti.

Misnim slavljima u prva dva dana trodnevnice nazočili su uz ostale župljane i ovogodišnji prvopričesnici koji zbog pandemije uzrokovane koronavirusom nisu imali priliku sudjelovati u obredima Velikog tjedna pa su ta prva dva dana trodnevnice i protekla u znaku spomena na Veliki četvrtak i Veliki petak. Don Mate Škaričić u svojim je propovijedima nastojao malim prvopričesnicima približiti značenje euharistije, odnosno, koliko je za duše bitno sudjelovati na misnim slavljima na kojima se u sakramentu pričesti blaguje Tijelo Kristovo. Pokušao im je rasvijetliti i značenje križa na kojem je raspet Isus Krist kao znak vječnog spasenja te su se prvopričesnici uz ostale župljane u spomen na Veliki petak poklonili križu.

Ovogodišnji prvopričesnici prvi put su euharistijskom stolu pristupili u subotu, 26. rujna. Misno slavlje proteklo je dostojanstveno i svečano, uz socijalu distancu.

Na sam blagdan Kraljice mučenika u misno slavlje kojeg je u koncelebraciji sa župnikom predvodio dr. don Ivan Bodrožić uvela je procesija s kipom Blažene Djevice Marije ulicama naselja Ninčevići.

Misno slavlje proteklo je u ozračju sadašnjeg trenutka, trenutka u kojem se vjernici svakodnevno nalaze na kušnji svoje vjere i svog života po Isusu Kristu stoga je i dr. don Bodrožić okupljene vjernike u propovijed uveo riječima: „Kad je Gospodin susreo svoju zajednicu učenika nakon uskrsnuća dajući im posljednje upute i smjernice, onda im je rekao sljedeće: Bit ćete mi svjedoci. A ova riječ svjedok u svom izvornom tekstu se kaže martus – što će kasnije postati riječ koja na poseban način označava mučenike. Od početka označava sve one koji na bilo koji način svjedoče za Gospodina, a onda poprima ovo specifično značenje svjedoka koji je dao svoj život ili prolio svoju krv za Isusa i svetu vjeru. U toj prvoj zajednici bila je i Isusova majka Marija koju častimo kao Kraljicu mučenika, to jest, Kraljicu Kristovih svjedoka“.

Dr. Bodrožić objasnio je kako su ti prvi svjedoci postali mučenici samo zato što su kao kršćani svjedočili Isusa Krista, njegovo uskrsnuće, odnosno njegov dar vječnog spasenja po njegovu uskrsnuću.

„I danas ljudi diljem svijeta umiru za svoje ideje i uvjerenja, a opet među njima nema puno mučenika, stoga mi danas častimo Mariju kao Kraljicu mučenika. Njezin nam lik kao model govori o tome kakav treba biti mučenik i za što treba umrijeti. Ona pokazuje da biti mučenik nije nikakva socijalna kategorija, već duhovna. Mučenik nije nikakav pobunjenik i buntovnik protiv vlasti i režima, već pobunjenik protiv nekršćanskog načina života i grijeha. Ona nas uči da mučenik nije netko tko mrzi drugoga, pa je u svojoj mržnji spreman i sam poginuti oduzimajući tuđi život, već čovjek koji je iz ljubavi spreman dati život da drugoga spasi za vječnost. Ona nas poziva na svakodnevno mučeništvo za ispravne vrijednosti živeći sukladno Zakonu Božjem, danas trebamo biti mučenici čestitosti i čistoće, vjernosti i postojanosti u Bogu. Upravo jer živimo u vrlo zahtjevnim vremenima koji prijete da nas raščovječe, da nas distanciraju, da nas udalje jedne od drugih, da nam unesu strah od drugih i od njihove blizine, potrebno je više duhovne snage i duhovne odgovornosti za sebe i druge“, objasnio je don Bodrožić vid mučeništva na kojeg poziva Marija. Pozvao je na kraju vjernike da budu snažni i postojani, duhovno odgovorni i da ne traže izgovore za udaljavanje od Boga, već da mole Mariju, Kraljicu mučenika da ih učvršćuje u svjedočanstvu za Isusa, da iz dana u dan daju svoje živote za druge, da otvore oči i da shvate kako je samo uskrsli Isus Krist pravi izvor snage za sadašnji život, te jamstvo vječnoga života.