Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Male Gospe u Pozloj Gori i Kobiljači

Pozla Gora/Kobiljača (IKA)

U Župi Otrić Struge na blagdan Male Gospe u srijedu 8. rujna novi župnik don Stanko Kačunić predslavio je mise u Pozloj Gori i Kobiljači u dvjema crkvama posvećenima Maloj Gospi.

Danas smo slušali Evanđelje koje je doista posebno, mnoštvo imena, naraštaja, mnoštvo ljudi. Vidimo, kako sve ima svoje vrijeme, od Abrahama do Davida četrnaest naraštaja, od Davida do odlaska u Babilon četrnaest naraštaja, od Babilona do Krista isto četrnaest naraštaja, rekao je don Stanko.

Gospodin svoju milost izlijeva u naš život, sve u pravo vrijeme, nikada i ni u čemu ne kasni i jasno poručuje: „Ja znam mjeru i vrijeme, Gospodar sam vremena i svime na dobro raspoređujem… To se pokazalo u povijesti svijeta, kada je među nas došao Krist, podnio žrtvu križa za nas i svojom spasonosnom žrtvom spasio. Time je jasno dao do znanja da djeluje u pravo vrijeme, kako u povijesti svijeta, tako i u povijesti i životu svakoga od nas, rekao je.

Slušajući povijest izabranog naroda od Abrahama do Krista, slušali smo imena među kojima su brojni od njih bili preljubnici, ubojice, nasilnici, činili zla, pali u idolopoklonstvo, iznevjerili se predaji otaca, pali u samodostatnost, zašli na krive putove… Gospodin upravo odabire biti baštinikom takve loze i nije takav da će reći – „opterećen sam teretom svojih predaka, baštinim njihovo nasljedstvo, nije lako biti svet, nije lako kročiti putem svetosti, gle kako je to teško, nemoguće!“, objasnio je propovjednik.

Znamo da se Bog objavio u jednom trenutku povijesti na jedan tako čudesan, konkretan način postao čovjekom. Sad to isto želi činiti preko nas, nadasve kroz djela ljubavi, zato je potrebno pustiti da ovlada nama –  i mi smo na neki način poput Blažene Djevice Marije. Ona je doslovno donijela Krista među nas, On je plod njene utrobe a Krist se opet želi poslužiti nama kao što se poslužio svojom Majkom da svoju ljubav očituje svijetu preko nas, naglasio je don Stanko.

„Kad se Božja ljubav očituje kroz naš život, kao što se očitovala kroz život Blažene Djevice Marije, onda, blago nama, onda je doista došlo spasenje i Kraljevstvo Božje među nas i u naš život. Želim nam svima – neka danas Krist preko nas progovara svijetu, i sutra isto, ali, bitno je ovo danas. Danas nam je darovan ovaj dan kad slavimo rođendan Blažene Djevice Marije, dozvolimo Kristu da se očituje svijetu, ne treba činiti velike stvari, dovoljno je da ono što smo dužni vršiti, svakidašnje obveze, da ih vršimo s puno ljubavi i već se Krist svijetu očitovao. Neka se očituje i do kraja naših života i daj nam Gospodine da se nauživamo tvoje pojave u Nebeskom Kraljevstvu, zajedno s tvojom Majkom, čiji rođendan danas slavimo“, zaključio je don Stanko.

Slavlju je prethodio ophod oko crkvi. Susalvio je Metkovac don Petar Krstičević.