Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Jakova, zaštitnika drevne Krbavske biskupije

Udbina (IKA)

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodio je misu u srijedu 25. srpnja, na blagdan sv. Jakova, zaštitnika drevne Krbavske biskupije, u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

Koncelebrirao je čuvar svetišta i udbinski dekan preč. Josip Šimatović, od kanonika Senjskog kaptola prepozit mons. Mile Čančar i mons. Mile Pecić, ujedno slunjski dekan, novi župnik Rakovice don Mate Kujundžić, don Josip Kajić s Plitvica i župni vikar Udbine Petar Burečić.

„Nakon Andrije i Petra, Isus je izabrao Jakova i Ivana u užu skupinu onih apostola kojima se povjeravao više nego drugima. Jakov je bio prvi apostol koji je stradao mučeničkom smrću, probadanjem mačem jer su tada kršćani bili legitimni ciljevi tadašnje rimske vlasti. Jakov je imao tu čast da prvi položi život i odlaskom na stratište pokazao je vedro lice bez straha. Tijelo su vratili kršćanima i ono je bilo sačuvano do križarskih ratova, kada je odneseno u Santiago de Compostelu gdje je postao cilj najvećih hodočašća iz čitave Europe. Srednjovjekovni ljudi su učili kršćanstvo hodajući prema grobu sv. Jakova. Jedan od putova prema Španjolskoj išao je sigurno od Šibenika preko srednjovjekovne Udbine pa preko Grobnika za Italiju i Santiago de Compostelu gdje su hodočasnici išli častiti moći sv. Jakova“, rekao je biskup.

„Na Udbini smo sagradili crkvu gdje častimo sve žrtve za Hrvatsku kroz povijest, a želimo uraditi i svehrvatski grob na Krbavskom polju gdje bi pokopali sve ubijene diljem stratišta Hrvatske i susjednih zemalja. Posebno i zato što je politička Hrvatska u posljednje vrijeme prestala govoriti o svojim mučenicima. Želimo na ovom mjestu uspostaviti instituciju, školu gdje će se učiti naš narod da treba svakog čovjeka priznati i poštivati kao sliku Božju, a ne da mu se oduzme ljudsko dostojanstvo. Svi oni trebaju biti priznati kao ljudi“, poručio je mons. Bogović.

Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika zahvalio je biskupu Bogoviću koji redovito slavi misu na blagdan zaštitnika stare Krbavske biskupije misom na Udbini kao i subraći svećenicima.