Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Leopolda u Prudu

Prud (IKA)

Župa Vid proslavila je blagdan  suzaštitnika - sv. Leopolda Bogdana Mandića u četvrtak 12. svibnja u Prudu misnim slavljem koje je predvodio župni vikar metkovske Župe sv. Ilije proroka fra Dario Sinković.

Upravo po svecima Bog pokazuje kako svaki čovjek može biti Njegova produžena ruka u ovome svijetu, samo ako hoće. Tako, i kroz život sv. Leopolda, sam se Bog objavio, počevši već od njegova rođenja 1866. godine u Herceg Novom, te trenutka njegova krštenja, kad su mu roditelji dali ime Bogdan Ivan;  ime Leopold dobio  je kad je postao mladi redovnik. Ime inače označava i ulogu pojedine osobe, predstavlja ono što osoba jest, pa je tako Bogdan, već od malih nogu bio Bogom dan, Bogom darovan, ne samo svojim  roditeljima, nego čitavoj Crkvi, a ime Ivan, hebrejskog je podrijetla što znači – Bog je milosrdan, Bog je milostiv, što će se na poseban način u budućnosti pokazati kad sv. Leopold bude ispovijedao grešnike, rekao je fra Dario.

Bog je na taj način izlijevao posebnu milost na sve ljude koji su dolazili na sakrament svete ispovijedi. Iako je bio poprilično slabog i krhkog  zdravlja, sv. Leopold je znao i po 12  sati dnevno ispovijedati. Čak su mu i fratri u samostanu  često prigovarali da je preblag prema grešnicima – da daje slabe  pokore a on bi im uvijek na taj  prigovor odgovorio: „Pogledajte Križ – pokazao bi  raspelo i raspetoga Isusa Krista  i rekao  – On me tome naučio!“

„Ovo je pouka svima nama da upravo u svome životu budemo kao Leopold, jer često tražimo izlike – da budemo što nemilosrdniji jedni prema drugima – da sudimo i prosuđujemo  druge, a vrlo je važno da znamo najstroži suci biti sami prema sebi! Tek ćemo tada mijenjati i sebe  a i druge i svijet oko sebe“, poručio je u homiliji fra Dario.

Na kraju misnog slavlja župnik don Milivoj Čalo  zahvalio je svima koji su mu pridonijeli, a osvrnuvši se na naglasak propovijedi kazao je kako je i Darijo – dar, darovan nama  danas, te ponovio jedan, između mnogih citata sv. Leopolda: „Bog je i lijek i liječnik, u Njega se možemo pouzdati i u Njemu tražiti okrepu i snagu! Neka nas i primjer sv. Leopolda – njegova  blagost, poniznost i otvorenost Bogu i Božanskom milosrđu učini  da i mi možemo biti na njegovu tragu!“

Slavlju, u nazočnosti brojnih vjernika, prethodila je procesija a pjevanje su predvodili pučki pjevači i župni zbor kojim ravna prof. Anita Cuca Bebić.