Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Liberana na splitskim Mejašima

Split (IKA)

Euharistijsko slavlje u nedjelju 23. srpnja, na blagdan sv. Liberana u istoimenoj crkvi na splitskim Mejašima predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić.

Koncelebrirali su župnik don Hrvoje Dragun i župni vikar don Nikola Šakić. Pjevao je župni zbor pod ravnanjem Zdeslava Kožula.

Govoreći u homiliji o vlastitom iskustvu susreta s fizički i psihički oboljelim osobama, don Franjo-Frankopan je naglasio kako ljudima možemo pomoći ako im darujemo ono što je Isus darovao nama. „Susrećući ljude s različitim životnim poteškoćama u njima sam vidio čežnju za Bogom. Ta čežnja je kod suvremenih ljudi mnogo puta izgubljena. Pritisnuti životnim brigama, dopuštamo različitom kukolju rast u svom srcu te zaboravljamo da nas Bog želi susresti kroz svete sakramente. Dopuštajući Božjoj milosti da preko svetih sakramenta raste u našem srcu, od zrna gorušičina postajemo široko stablo koje je sposobno darovati drugima ono što je primilo od Gospodina“, ustvrdio je.

Naglasivši da je Crkva „kvasac u ovom svijetu“, generalni vikar je poručio vjernicima da ih ne treba plašiti što je u našem društvu sve manje autentičnih katolika. „Od Velikog petka do Uskrsa je samo Blažena Djevica Marija vjerovala u Isusovu riječ. Dakle, za širenje Kristovog kraljevstva je dovoljno da ga samo jedna osoba pusti u svoje srce“, kazao je.

Govoreći o životu sv. Liberana, propovjednik je rekao da je sv. Liberan 49 godina bio biskup. „Slavio je svetu misu, ispovjedio je, propovijedao, redio svećenike. Zaredio je preko 200 svećenika. Sv. Liberan je radio redovite stvari s velikom ljubavlju, nadom i vjerom. Od njegove svakodnevne svetosti ‘u malim stvarima’ Bog je učinio velike stvari. Po uzoru na sv. Liberana i mi smo pozvani raditi ‘svakodnevne stvari’ s velikom ljubavlju dovodeći tako ljude oko nas Kristu – Gospodaru budućnosti“, ustvrdio je.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Hrvoje zahvalio je generalnom vikaru na predvođenju slavlja te svima koji su doprinijeli obnovi župne kapele. Zatim je generalni vikar blagoslovio obnovljenu kapelu te je u nju položio relikvije bl. Miroslava Bulešića.

Župljani su se za proslavu zaštitnika crkve pripremali trodnevnicom koju su predvodili mladomisnici don Igor Goleš, don Ivan Mamić i don Danijel Maršić.