Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina sv. Margarete u Bakru

Bakar (IKA)

Vjernici i građani grada Bakra proslavili su u srijedu 13. srpnja župnu svetkovinu sv. Margarete, ujedno Dan grada, svečanom liturgijom koju je predslavio vikar za kler Riječke nadbiskupije don Vjekoslav Đapić.

Proslava je počela procesijom s relikvijom sv. Margarete od crkve Gospe od porta kroz mjesto do Žala ribara, gdje je slavljena misa. Suslavili su don Domagoj Duvnjak, vlč. Marko Šarić, don Tunjo Blažević i župnik vlč. Nikica Jurić koji je uputio pozdravnu riječ predslavitelju, braći svećenicima i mnogobrojnim vjernicima.

Don Vjekoslav je u propovijedi okupljene upoznao sa življenjem sv. Margarete istaknuvši posebno činjenicu da je, iako nije potjecala iz kršćanske obitelji, prihvatila vjeru i odlučila svoj život u potpunosti posvetiti Bogu. Zbog toga je najprije od oca, a zatim i na sudu doživjela zlostavljanje koje je na koncu završilo njenom mučeničkom smrću.

S ovom sveticom nas povezuje vjera u jednoga Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga, kao i jedna Crkva – otajstveno Božje djelo koje vodi Duh Sveti. Također, povezuje nas njezino mučeništvo kao primjer kako naš svakodnevni život u kojemu podnosimo mnoge muke i križeve, možemo povezati s Bogom. To je važno jer u Bogu primamo snagu koju sami nemamo. Od Njega primamo svjetlo života, mudrost i snagu – poručio je propovjednik.

Svetu Margaretu krasila je nepokolebljiva vjera u Gospodina i njeno mučeništvo potiče na propitivanje o značenju tog najdubljeg načina nasljedovanja Isusa Krista. Mučeništvo su hrabro kroz povijest podnijele brojne osobe, a sve s ciljem očuvanja vjere u Boga. Cijelo mnoštvo ljudi posvjedočilo je da se isplati dati sve za Boga, onda kada dođe taj trenutak.

„Snagu su crpili od Gospodina“, rekao je don Vjekoslav, potaknuvši vjernike na otvaranje srca Bogu i prihvaćanje Boga koji nas ljubi i koji je stvoritelj svega, kao i Duhu Svetome da nas nježno vodi kroz život i rast u vjeri.

„Živjeti vjeru izuzetno je važno i na to podsjeća i papa Franjo“, rekao je predslavitelj. Apostrofirajući riječi Svetoga Oca, poručio je da kada čovjek misli da će udaljavanjem od Boga pronaći sebe, život će mu završiti u rasulu. „To je istina. Kada čovjek Bogu otvori vrata svoga srca, dolazi smisao, dolazi snaga. Vjera ima mogućnost pokazati da nismo sami u patnjama, bolestima i svim drugim životnim situacijama“, kazao je.

U tom smislu, istaknuo je da se križ ne može prihvatiti ako čovjek nije oslonjen na Boga i ako  nije pustio Gospodina u srce. „Bog nije nasilnik i ne ulazi na silu, nego kada ga čovjek pozove, zavapi i zatraži ga. Bog nas nikada neće napustiti“, naglasio je.

Zaključujući je poručio da čovjekov svakodnevni život i svakodnevne teškoće dobivaju smisao ukoliko je osoba povezana s Gospodinom i dopusti mu da ju vodi i prenese u život bez kraja i život u zajedništvu s njime.

Na kraju euharistijskog slavlja don Vjekoslav je ispred relikvije sv. Margarete izmolio posvetnu molitvu. U ime svećenika Bakarskog dekanata, vlč. Šarić uručio je župniku Juriću dar za 25. godišnjicu svećeništva – misnicu s likom Blažene Djevice Marije.

Nakon mise, vjernici su se, predvođeni svećenicima, u procesiji uputili u crkvu sv. Margarete u kojoj su imali prigodu za štovanje relikvije sv. Margarete.