Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Nikole u Rabu

Rab (IKA)

Blagdan sv. Nikole proslavljen je u srijedu, 6. prosinca 2023. u crkvi sv. Nikole u Rabu.

Misu je predvodio župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rabu mons. Mladen Mrakovčić.

U homiliji je predvoditelj misnoga slavlja istaknuo važnost života sv. Nikole – zaštitnika djece i pomoraca, a posebno je istaknuo važnost mladih i djece, koji su pokretači društva i života.

Kazao je da je sv. Nikola bio je poznati biskup koji je biskupom postao „slučajno“. Živio je u vremenu progona i krivovjerja u kojem je bilo izazovno živjeti vjeru. Njegov se grob danas nalazi u Bariju u Italiji.

„Svakoga dana stavimo stolicu kraj kreveta i sjetimo se da tu sjedi Isus. Razgovarajmo s Isusom, pričajmo s njime da krijepi dušu i daruje milost i spasenj“, kazao je propovjednik te dodao: „To je slika Isusa i učitelja. Isusu je žao naroda. On najprije sve bolesnike liječi, daje ljudima jesti hranu za život vječni. Psalmist govori, ‚trpezu predamnom prostireš, na oči dušmanima mojim‘. Isus hrani svakoga svojom ljubavlju i daruje gozbu vječnoga života, to je cilj kojem svi putuju.“
„U vječnom životu nema zavisti, ratova, nadmetanja, hladnoće. To je gozba u kojoj svaki čovjek koji ima svjetlo vjere, zna gdje putuje; gdje vlada potpuna radost, svi se vole i nema žurbe. Pomorci, ribari, putnici su izloženi teškoćama. Prolaze kroz velike teškoće i nepogode. Zato je potrebno moliti za njih“, rekao je mons. Mrakovčić.

Napomenuo je da postoje tri vrijednosti o kojima se ne bi trebalo raspravljati uopće. „Prva je život, od začetka do prirodne smrti. Druga je obitelj koju treba zaštiti, a treća je vrijednost odgoj. Neka sv. Nikola čuva sve pomorce, donese putnike i ribare te ih prati zaštita Blažene Djevice Marije. Neka svima bude ‚bonaca‘ kako na moru tako i u duši“, zaključio je propovjednik.