Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Vida u Vidu

Vid (IKA)

Župa Vid proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida, u subotu 15. lipnja procesijom i misom.

Proslava je počela procesijom nakon koje je misu predslavio domaći župnik don Milivoj Čalo.

I sv. Vid prepoznao je Isusov poziv, Isusove reklame, koje nadilaze naše ljudske, ovozemaljske, često prizemne, one kojima je u pozadini samo profit, interes i, često, prljavi dobitak, moć, vlast, kratkotrajna slava i kratkotrajni bljesak – rekao je među ostalim don Milivoj.

Gospodin želi poučiti i nas danas, preko primjera našega mučenika sv. Vida, da otkrijemo vrijednost evanđelja, želi da budemo postojani i čvrsti u svojoj vjeri, da nosimo sa sobom i uz sebe svoj životni križ, naslonjeni na njega, da u svjetlu njegovog križa, muke, smrti i slavnog uskrsnuća, koračamo ovim svijetom. Od nas se danas ne traži da toliko mnogo govorimo, traži se – od svećenika i propovjednika, od ostalih vjernika mnogo manje, premda je potrebno u određenim trenucima i mjestima i govoriti – svjedočiti svoju pripadnosti onda kada to nije u trendu, kao što to nije bilo ni u vrijeme sv. Vida…

Bogu hvala, mi nismo svjedoci progonstva i mučeništva zbog Kristova imena i evanđelja za razliku ostatka svijeta. Znamo da danas nije „in“ biti vjernik, kršćanin, premda smo većina, bar vjernici i kršćani na papiru. Znamo da se kršćanske vrednote, često ismijavaju, izruguju, stavljaju na prva mjesta kada se treba nekoga izvrijeđati, omalovažiti, kada mu treba prišiti nekakvu etiketu, kad ga treba ocrniti. Doduše, ponekad, nekim lošim, sablažnjivim, neurednim negativnim stilom i načinom života, možemo biti poticaj da na taj način dopremo u žižu javnosti, u medije – naglasio je župnik.

Danas na poseban način, dok slavimo sv. Vida, pozvani smo da uistinu budemo i svojim riječima i djelima, pravi svjedoci, bilo gdje da se nalazimo, da nas mogu čitati, da budemo živo Evanđelje, koje ne govori riječima, nego svojim djelima, jasnim stavom i zauzetim ponašanjem i ljubavlju, požrtvovnošću, spremnošću na žrtvu, marljivošću, odgovornošću i savješću. Tako, zapravo, najbolje svjedočimo i najbolje propovijedamo o sebi i Isusu Kristu. Takvu vjeru, takvu postojanost, ustrajnost, svjedočanstvo, svima nama želim – da nas sv. Vid u tome trajno nadahnjuje i pomaže – poručio je vjernicima don Milivoj. Također je čestitao svetkovinu župnog zaštitnika, napose onima koji nose njegovo ime.

Pjevanje su predvodili pučki pjevači i župni zbor župe kojim ravna prof. Anita Cuca Bebić.