Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan svete Majke Terezije u njezinoj rodnoj župi u Skopju

Skopje (IKA)

U nedjelju 5. rujna svečanim euharistijskim slavljem proslavljen je blagdan sv. Majke Terezije u katedrali "Presvetog Srca Isusova" u njenom rodnom gradu Skopju.

Euharistijsko slavlje predslavio je skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. Kiro Stojanov.

Misnom slavlju prethodila je svečana procesija oko katedrale u kojoj su sestre Misionarke ljubavi nosile sliku sv. Majke Terezije uz pjevanje liturgijskih pjesama.

U svojoj prigodnoj propovijedi biskup Stojanov je kazao: “Draga braćo i sestre, kako svakog petog u mjesecu, tako i svake godine petog rujna okupljamo se u ovoj našoj katedrali da proslavimo blagdan naše svetice sv. Majke Terezije. Rođena je u našem gradu Skopju 26. kolovoza 1910., g. i nije ni čudo što je prije dvije godine akcent papina posjeta Makedoniji bio stavljen na život Majke Terezije”.

Biskup Stojanov prisjetio se kanonizacije sv. Majke Terezije, kao i domovinske proslave “Dani sv. Majke Terezije” koji su za vrhunac imali zahvalno liturgijsko slavlje za dar kanonizacije, koje je predslavio papin izaslanik kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, na glavnom trgu grada Skopja, a u blizini rodne kuće sv. Majke Terezije ističući: “Da nije bilo Skopja, ni Kalkuta ne bi bila poznata, a još manje djelovanje njezine misije u svijetu. I sama sv. Majka Terezija za vrijeme svoga prvog pohoda Skopju jasno je dala do znanja da je ovdje sve počelo”.

“Svetost za sv. Majku Tereziju nije bila privilegij za izabrane, nego poziv za svakog kršćanina. Svetica nam svima poručuje: Ako ljubimo Isusa, ljubit ćemo i ljude; ako ljubimo ljude na putu smo prema Bogu; svijet ćemo spasiti i učiniti ljudskijim, ako gledamo Boga u našim bližnjima. Također je rekla: Evo svakodnevne svetosti – živimo u ljubavi i miru s Bogom i našim bližnjima, da iskažemo pomoć svakome koji je u potrebi. To je kriterij djelovanja njezinih propovijedi, ne riječima, nego primjerom ispunjenim ljubavlju, što je gorjelo njeno srce za Isusa”.

Nakon misnog slavlja župnik don Pavo Šekerija podsjetio je nazočne na “Dane sv. Majke Terezije” koje je župna zajednica živjela pred proslavu blagdana ističući karitativne aktivnosti i pohod najsiromašnijima kao i molitvenu inicijativu cjelonoćnog klanjanja u okviru molitvene devetnice.