Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen crkveni god u Gibarcu

Gibarac (IKA/TU)

Svetkovina svetog Ivana Nepomuka proslavljen je u ponedjeljak 16. svibnja u Gibarcu.

Misu je predslavio župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković. Uz domaće vjernike sudjelovali su i hodočasnici iz okolnih mjesta, među kojima je većina rodom iz Gibarca.

Tri zaštitnika

Svećenik Bošnjaković je u homiliji govorio o nebeskim zaštitnicima, te kako se važno njima utjecati. Kazao je da je naslovnik crkve u kojoj je netko kršten ujedno i njegov svetac zaštitnik, te je važno utjecati mu se.

Istaknuo je da je važno probuditi živu vjeru da taj svetac čuje upućene mu molitve i da će se zauzeti kod Boga za onoga koji mu se utječe.

Drugi zaštitnik je anđeo čuvar, kojega je Boga dao svakomu. I on se za čovjeka zauzima kod Boga, ali ga i potiče na vjeru i pobožnost.

Kao trećeg zaštitnika vlč. Bošnjaković je istaknuo sveca čije ime netko nosi. Taj svetac, osim što je ljudima moćni zaštitnik, treba im biti i nadahnuće za život s Bogom. Svaki se vjernik treba nadahnjivati u svome vjerskom životu vrijednostima koje je živio svetac zaštitnik, poručio je župnik.

Kazao je da se ta tri zaštitnika bore da se u čovjeku rasplamsa žar vjere, primljen na krštenju, ali da ljudi u tome trebaju sudjelovati svojim trudom da služe Bogu.

Dvije pjesme o vjeri

Po završetku misnoga slavlja, baka Anica Pinterović koja se bavi pisanjem pjesama, pročitala je okupljenima dvije svoje pjesme. Njihova tematika odnosila se na Božju ljubav i vjeru. Inače baka Anica Pinterović u stihove je pretočila život u Gibarcu u prošlim, ali i sadašnjim vremenima, kao i svoj doživljaj Boga i vjere. Izdala je i jednu zbirku pjesama.

Domaćini su u dvorištu crkve pripremili posluženje za sve koji su došli s njima proslaviti njihov crkveni god, te se druženje nastavilo i nakon svete mise.