Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen dan Križevačke eparhije

Križevci (IKA)

Križevačka eparhija proslavila je svečanom liturgijom u nedjelju 30. siječnja u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima blagdan svojih nebeskih zaštitnika – Sveta tri svetitelja.

Svečanu arhijerejsku liturgiju služio je križevački vladika Milan Stipić, u suslavlju s novim vrhbosanskim nadbiskupom i metropolitom Tomom Vukšićem, koji je propovijedao, biskupima bjelovarsko-križevačkim Vjekoslavom Huzjakom, varaždinskim Božom Radošem, sisačkim Vladom Košićem te zagrebačkim pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim kao i s brojnim svećenicima iz svih dijelova eparhije te đakonima i bogoslovima.

Nadbiskup Vukšić, koji je dan ranije umirovljenjem kardinala Vinka Puljića postao vrhbosanskim nadbiskupom ordinarijem, u homiliji je ocrtao veliko djelo triju crkvenih otaca. Kazao je kako je rijetka pojava da neka crkvena ustanova ima čak tri nebeska zaštitnika – Grgura Nazijanskog, Ivana Zlatoustog i Bazilija Velikog, velikih teologa rane Crkve.

”Svaki spis te trojice velikana Crkve još uvijek je aktualan, jer kao i u njihovo doba, i u naše suvremeno doba postoje ugroze nauka pravovjerja. Prisutna je i ugroza dobra glasa službenika oltara, a Crkva traži kako uspostaviti ispravan kršćanski odnos prema suvremenoj kulturi i njezinim sadržajima”, rekao je mons. Vukšić te izložio bitna promišljanja triju otaca o nekim za Crkvu i danas važnim temama.

Sveti Grgur Nazijanski kao patrijarh carigradski branio je nauk o Presvetoj Trojici, temeljni nauk katoličke vjere protiv ondašnjih krivovjeraca. Sv. Ivan Zlatousti, također patrijarh carskoga grada na Bosporu, poručio je službenicima oltara onoga vremena da ne smiju podleći ropstvu tuđega laskanja, niti bezumnosti vlastitoga ponosa, jer premda vrše poslanje na zemlji njihovo je mjesto među nebeskim silama, a Crkva nije kazalište gdje se skupljamo da slušamo riječ ugodnu, već da korist sa sobom ponesemo, da ne otiđemo a da se nismo izgradili po riječima koje tu slušamo.

Sv. Bazilije Veliki pak, nadbiskup u Kapadociji u Maloj Aziji, bio je neponovljiv organizator crkvenog života, postavljajući trajno načelo kršćanskoga pozitivnog odnosa prema dobrim vrijednostima u svakoj kulturi. Istaknuo je kako nisu bili samo vrsni teolozi i branitelji pravovjerja već ujedno i velikih biskupi, pastoralci i karitativni radnici koji su se istaknuli u konkretnim djelima ljubavi u svojim zajednicama. Bili su zaljubljeni u Presvetu Trojicu i hrabro propovijedali tu istinu. ”Dali su nam primjer kako se i danas trebamo odnositi prema pravoj vjeri spram svim ugrozama pravovjerja i kako se gradi i čuva glas službenika oltara te kako se evangelizira suvremena kultura”, poručio je nadbiskup Vukšić.

Svetoj liturgiji nazočili su brojni vjernici, kao i redovnice koje su zajedno s monasima na kraju slavlja obnovili svoje redovničke zavjete uoči Dana posvećenog života, koji se u Crkvi obilježava za predstojeći blagdan Svijećnice. Liturgiji su nazočili i koprivničko-križevački župan Darko Koren, gradski pročelnik Krešimir Brunović te vitezovi Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog, a među njima i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. Uz njih bili su i predstavnici reda Braće hrvatskog zmaja te predstavnici Žumberačkih uskoka u svojim nošnjama.

Na kraju liturgije biskup Stipić čestitao je nadbiskupu Vukšiću na preuzimanju Vrhbosanske nadbiskupije kao ordinarij, a cijela katedrala otpjevala mu je ”Mnogaja ljeta”.

Prije svečanog ručka, kojemu se pridružio i apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua, puštena je u opticaj web aplikacija ”Grkokatolički časoslov” na Google playu preko koje će odsad svima biti dostupni sveti tekstovi velikih otaca i duhovnika istočne Crkve na hrvatskom jeziku, za molitvu i na duhovnu izgradnju svih vjernika. Tekstove je preveo đakon Livio Marijan, složio jerođakon Antonije Pajić, a aplikaciju izradio tvorac slovačke aplikacije grkokatoličkog časoslova David Kovač.

Slavlje dana Križevačke eparhije započelo je uvečer prethodnoga dana Velikom večernjom s litijom u katedrali.