Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert korizmenih napjeva Legrada i okolice u križevačkoj katedrali

Križevci (IKA)

Zbor Schola Ss. Trinitatis Župe Presvetog Trojstva Legrad održao je u petak 31. ožujka 2023. koncert korizmenih napjeva Legrada i okolice „Pozdravljam te križno drevo“ u katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

Organizatori koncerta bili su Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije te svečanosti „Pasionska baština“.

Na početku koncerta okupljene je pozdravio pročelnik biskupijskog Ureda mo. Ozren Bogdanović te zaželio dobrodošlicu legradskom zboru koji se, kao amaterski zbor, priključio nizu nastupa poznatijih ansambala u križevačkoj katedrali.

Okupljene je pozdravio i u koncert uveo legradski župnik vlč. Silvio Košćak. Istaknuo je da „sva ranija povijest Legrad veže s Međimurjem te mu pučko, crkveno pjevanje zamjetno podsjeća na ono koje se i danas može čuti u Međimurju“. Najavio je zatim program koncerta, koji je sastavljen tako da prezentira duh mjesta, u kojem stoljećima žive katolici i evangelici.

U program su ugrađeni napjevi specifični za međimurskih korizmenih repertoar, a zadržali su se u Legradu sve do danas. Zbor je izveo napjeve Bože milostivni, Hodi človek simo, Ah fale si vredno, Križnemu drevu, Tužni glasi i ostale. Izvedeni su i napjevi Nesem videl te sprovodni napjevi Smilujte se i O braćo premila koji predstavljaju podravski dio legradskog crkvenog repertoara.

U prezentaciji programa koncerta župnik je nadalje istaknuo da „jedno mjesto čine ljudi, koji ne mogu pobjeći od svoje prošlosti, tako i program koncerta jasno pokazuje tko smo bili i što jesmo u svojim temeljima na kojima nastavljamo graditi“.

Program koncerta izveli su članovi legradskog župnog zbora pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju Ivona Fabijanca, mag. theol. i univ. bacc. mus. Solističku postavu činili su Antonia Jurinec, Amalija Čehulić i Damjan Klemenčić. Posebna vrijednost koncerta bile su, osim legradskih korizmenih napjeva, skladbe Fortunata Pintarića.

Na kraju koncerta legradskom je zboru zahvalio križevački vladika Milan Stipić, istaknuvši oduševljenje posjetom legradskog zbora. „Križevačka publika nije do sada imala prilike čuti legradske crkvene napjeve. Osobito mi je drago što ste u program uvrstili skladbe Fortunata Pintarića, hrvatskog Mozarta“, istaknuo je mons. Stipić.

Zbor je prigodnim darovima zahvalio organizatoru mo. Bogdanoviću te biskupu Stipiću.