Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata

Zagreb (IKA)

Policijska kapelanija Majke Božje Kamenitih vrata PU zagrebačke svečano je proslavila blagdan svoje zaštitnice u srijedu, 29. svibnja 2024. misom u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, izvijestili su iz Vojnog ordinarijata.

Euharistijsko slavlje je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan u zajedništvu s policijskim kapelanom o. Ivanom Grinišinom i vlč. Tomislavom Hačkom.

U propovijedi je vojni ordinarij protumačio pročitano Evanđelje o Isusovu čudu na svadbi u Kani Galilejskoj (Iv 2, 1-12). Istaknuo je kako nije čudno da se na početku Isusova javnog djelovanja događa svadbena svečanost jer upravo je Isus istinski zaručnik koji se pokazuje kao zaručnik Božjeg naroda s kojim sklapa savez ljubavi. „Draga braćo i sestre, u taj smo savez ljubavi svi mi pozvani. U njega smo svi mi ušli po našem krštenju. Tu je svatko od nas postao uzvanikom na svadbi Božanskog zaručnika, Isusa, koja traje kroz cijeli naš ovozemaljski život. Na toj nas gozbi Gospodin hrani svojom Riječju i svojim sakramentima, napose euharistijom. Ta se svadba dovršava u vječnosti, na vječnoj gozbi Jaganjčevoj. U životu svakog od nas Gospodin vodu naših života pretvara u dobro, u izvrsno vino (…)“, istaknuo je.

„To je dinamika našega života. Uvijek se i trajno otvarati Isusu da sve ono što su naše prazne posude, a to znači: sve naše praznine i ispražnjenosti, naše nedostatke, naša lutanja i naše krize, naša vode i naše razvodnjenosti kojih, nažalost, tako mnogo ima u životu svakog od nas, da sve to On, Isus,  pretvori u dobro vino, vino koje će mirisati duhom njegova Evanđelja, duhom njegovih sakramenata, duhom njegova trsa kojega smo mi, vjernici, kršćani – mladice“, rekao je mons. Bogdan.

Biskup je naglasio kako znamenje u Kani Galilejskoj Isus čini na molbu majke Marije, što je poticaj za utjecanje Mariji za pomoć u teškim trenucima života. „Kada smo u teškim situacijama, kada se događaju problemi koje ne znamo riješiti, kada osjećamo zabrinutost i tjeskobu, kada nam nedostaje radosti, trebamo ići Gospi i reći ’vina nemamo‛. Nestalo je vina, pogledaj kakvi smo, pogledaj naša srca i duše. To je potrebno reći Majci i ona će otići Isusu i reći mu da nemamo vina. Onda će se vratiti i nama reći ‘Što god vam rekne, učinite!’   Draga braćo i sestre, zagrabiti u posudu punu dobrog Kristova vina za nas kršćane, vjernike, znači imati povjerenja u Božju riječ i sakramente kako bismo u svojem životu iskusili Božju milost“, kazao je.

„Draga braćo i sestre, neka nam Blažena Djevica Marija pomogne slijediti Isusov poziv kako bismo mu se u svome životu mogli u potpunosti otvoriti, kako bismo mu se u vjeri mogli potpuno predati i poslušati njegove riječi, prepoznajući u svakodnevnom životu znakove Njegove prisutnosti koja oživljava, koja daruje život u neshvatljivu preobilju i koja jedina čini čovjeka istinskim sretnim“, zaključio je biskup Bogdan.

Nakon mise, sudionici su u povorci krenuli prema Kamenitim vratima gdje su pred slikom Majke Božje Kamenitih vrata izmolili prigodnu molitvu. Voditelj Operativno komunikacijskog centra policije Stipo Mandić zapalio je zavjetnu svijeću PU zagrebačke pred Gospinim likom.

U sjedištu Policijske uprave zagrebačke, ispred Spomen ploče poginulih i nestalih branitelja, načelnik PU zagrebačke Marko Rašić je u nazočnosti zamjenika načelnika i drugih suradnika zapalio svijeću. Biskup je predvodio molitvu odrješenja.