Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata

Zagreb (IKA)

Svečanim misnim slavljem u srijedu, 27. svibnja u prostorijama Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj ulici, vjernici Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata Policijske uprave zagrebačke predvođeni načelnikom Markom Rašićem svečano su proslavili blagdan nebeske zaštitnice Majke Božje Kamenitih vrata. Euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup Jure Bogdan, a u koncelebraciji su bili policijski kapelan zagrebačke policije don Marin Drago Kozić i vojni kapelan don Željko Savić, izvijestio je Vojni ordinarijat.

Misi je prethodila komemoracija za poginule i nestale branitelje PU zagrebačke. U znak sjećanja pročitana su njihova imena.

Na početku euharistijskog slavlja, biskup Bogdan je pozdravio sve okupljene i čestitao im Dan kapelanije i Dan državnosti Republike Hrvatske. U propovijedi se osvrnuo na pandemiju koronavirusa koja nam je u nekoliko mjeseci raspršila varljivi osjećaj sigurnosti i zamisao da je čovjekova moć neograničena. U zahvalnosti Bogu što smo se u Hrvatskoj uspjeli nositi s ovim izazovom, istaknuo je i znatan doprinos Hrvatske policije, vojske i drugih službi kako u borbi protiv koronavirusa, tako i u teškim trenutcima nakon potresa koji je snažno pogodio Zagreb. Duh zajedništva i solidarnosti, zajednička nadanja, molitve i žrtva, kojima smo u tim danima svjedočili, podsjetili su nas na Domovinski rat, kada smo kao i danas čeznuli za životom u slobodi, rekao je vojni biskup.

Biskup je podsjetio da su u svibnju obilježene mnoge važne obljetnice iz nedavne prošlosti te je pozvao da, „kao živi svjedoci krvlju stečene slobode i neovisnosti, čuvamo od zaborava i nezahvalnosti one koji su svoje živote utkali u samostalnost naše Domovine“. I u ratnim i u pandemijskim okolnostima, u čovjeku ostaje ono najsnažnije, uzvišene vrijednosti dobrote i potreba za Božjom svemoći i zaštitom, rekao je mons. Bogdan.

Osvrnuo se također na zgodu sa svadbe u Kani Galilejskoj iz pročitanog Evanđelja po Ivanu. Kada je Marija uočila da su mladenci u neprilici jer im je nestalo vina, intervenirala je izravno kod svoga sina Isusa, svjesna tko je On i što može učiniti. Ovdje se uočava Marijina osjetljivost za čovjekove životne potrebe i Isusova božanska moć da učini čudo. Marija tako ostaje vjerna, brižna i diskretna majka, a Isus čvrsta stijena i jedini oslonac u koji se uvijek možemo pouzdati.

Na kraju misnog slavlja biskup Bogdan izmolio je završnu zavjetnu molitvu Nebeskoj zaštitnici od Kamenitih vrata i udijelio svima okupljenima Božji blagoslov.