Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan policijske kapelanije „Svetog Vida“ u Rijeci

Rijeka (IKA)

Vjernici policijske kapelanije sv. Vida u Rijeci proslavili su u petak, 12. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika. Tom prigodom posjetio ih je i vojni biskup Jure Bogdan koji je predvodio svečano misno slavlje.

U prijepodnevnim satima biskup Bogdan posjetio je Policijsku upravu primorsko-goransku, gdje ga je dočekao načelnik Tomislav Dizdar sa suradnicima. Po obilasku prostorija PU, biskup je blagoslovio novi molitveni prostor i zaželio da bude na duhovnu korist svima koji će tamo dolaziti da bi molili i razmatrali.

U podne je slavljena misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. U koncelebraciji s vojnim ordinarijem bili su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, policijski kapelan Kapelanije svetog Vida don Pavao Mokri i drugi svećenici. Na misi su bili brojni policajci i djelatnici PU primorsko-goranske.

U uvodnim riječima propovijedi biskup je svima okupljenima čestitao blagdan sv. Vida i istaknuo da se malo zna o životu toga starokršćanskog mučenika porijeklom sa Sicilije. Njegov otac nije bio kršćanin te su mu vjeru i evanđeoske vrednote prenijeli njegovi odgojitelji Krešencija i Modest, koji su zajedno s njime podnijeli mučeništvo u vrijeme cara Dioklecijana.

„U čemu je bio Vidov grijeh? Njegov dosljedan kršćanski život i zauzeto apostolsko djelovanje u njegovome zavičaju, među kršćanima i poganima, nisu mogli ostati nezamijećeni. Pravi kršćanin se trudi živjeti prema kršćanskim načelima uvijek i posvuda. U obitelji, u crkvi, u društvu, u školi, u uredu… On živi svoju vjeru! Upravo stoga se Vid našao na popisu onih koji su, za vrijeme Dioklecijanova progonstva kršćana stavljeni na kušnju. (…) Suđenjem Vidu osuđeno je daleko više od jednoga čovjeka. Osuđena je misao, ideja, poruka, sloboda izbora. Osuđen je kršćanski svjetonazor. Osuđena je jedna Crkva“, rekao je biskup.

Naglasio je da su glavne vrlina sv. Vida i svih drugih mučenika bile postojanost i ustrajnost u vjeri do smrti. Sveti Vid je u vjeri živio i nju je naviještao u svojoj sredini u zgodno i nezgodno vrijeme.

„Sveci nas pozivaju da slijedimo Isusa i njegovo Evanđelje u današnje doba koje je sve manje sklono Isusovoj poruci. Zar i mi svakodnevno ne doživljavamo kako se sukobljavaju materijalistički pogled na svijet i čovjeka s kršćanskom objavljenom porukom? To čovjek osjeća najprije u svojoj savjesti, u svojoj nutrini, a onda i u društvu. (…) Primjer sv. Vida sve nas potiče na postojanost u nevoljama. Susret s njime, njegovim životom i svjedočanstvom vjere, nadahnuće je i za naš kršćanski život i ustrajnost u vjeri, u zgodno i nezgodno vrijeme. On nas potiče i obvezuje kršćanski živjeti“, zaključio je biskup, a izvijestio Vojni ordinarijat.