Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan posvećenog života u Livnu

Livno (IKA)

U Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla, na Gorici u Livnu, u četvrtak, 2. veljače proslavljen je Dan posvećenog života.

Zbog prijepodnevnih obveza u pastoralu, svećenici, redovnici i redovnice su se okupili u popodnevnim satima u franjevačkom samostanu na druženje nakon koje u uslijedilo predavanje te klanjanje pred Presvetim.

Uz franjevce, okupile su se časne sestre iz Livna (Školske sestre franjevke, Milosrdnice sv. Vinka Paulskog i Služavke Malog Isusa) te sestre Klanjateljice krvi Kristove iz Glamoča. Po prvi put je bila i sestra Marija Marković iz Karmela vječnog klanjanja Praškog djeteta Isusa iz Gornjih Rujana.

Sve ih je pozdravio gorički gvardijan fra Marko Ešegović. Posebno je pozdravio fra Nikolu Livaju, đakona u župi Ljubunčić koji je održao predavanje. Tema fra Nikolinog predavanja bila je „Franjevačka duhovnost“. Nakon uvoda o duhovnosti i njezinim temeljnim odrednicama, o franjevačkoj je duhovnosti govorio kao utemeljenosti na utemeljitelju. Neke je osobitosti duhovnosti Reda manje braće približio slušateljima kroz odnose svetog Franje sa stvorenim svijetom, s patnjom i sa smrću, a u zaključku izlaganja potaknuo je osobe da dijalog u duhu svetog Franje, dijalog u kojem se u sugovorniku traži ono božansko, traže u svojim zajednicama.

Nakon predavanja okupljeni su se uputili u samostan časnih sestara franjevki na jednosatno klanjanje pred Presvetim, koje je predvodio gvardijan fra Marko Ešegović u zajedništvu sa časnim sestrama franjevkama.

Ključne riječi:
Dan posvećenog života