Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije

Trebinje (IKA)

Trebinjsko-mrkanska biskupija proslavila je blagdan zaštitnika sv. Mihovila u nedjelju prije kalendarske proslave blagdana, 25. rujna, svečanim euharistijskim slavljem kojim je u Trebinju predsjedao mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

Na slavlju su uz biskupa sudjelovali generalni vikar don Nikola Menalo, biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i katedralni župnik u Trebinju don Ante Luburić, generalni vikar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan te svećenici koji djeluju na području Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i oni koji su podrijetlom iz te biskupije.

Na početku euharistijskoga slavlja biskup Palić je pozdravio okupljene svećenike, redovnice i na poseban način generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Ivicu Pervana, podsjetivši da su tijekom povijesti Dubrovačka i Trebinjsko-mrkanska biskupija bile veoma povezane.

Biskup Palić u propovijedi je istaknuo da je razlog današnjega okupljanja u Trebinju dvostruk. „Najprije želimo proslaviti Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije, moleći zagovor našega nebeskog zaštitnika sv. Mihovila, arkanđela. Ove godine se na poseban način želimo spomenuti i prvog pisanog spomena Trebinjske biskupije koji datira iz 1022. godine, što ovu biskupiju čini najstarijom na području Bosne i Hercegovine, ali i jednu od starijih biskupija u Crkvi u Hrvata.“

Na misi su sudjelovali brojni vjernici iz župa Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i oni koji danas ne žive na području biskupije, ali su svojom pripadnošću po rođenju ili ljubavlju povezani s njom.

Na kraju euharistijskog slavlja okupljenima se obratio don Ivica Pervan, generalni vikar Dubrovačke biskupije, prenoseći pozdrave dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića i Dubrovačke biskupije, čiji su biskupi i kapitularni vikari u jednom povijesnom razdoblju upravljali Trebinjsko-mrkanskom biskupijom.

Svima nazočnima riječi zahvale uputio je i don Ante Luburić, biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i katedralni župnik u Trebinju, zahvalivši svima na dolasku i potaknuvši sve nazočne da župu Trebinje i Trebinjsko-mrkansku biskupiju ne zaborave, nego da se uvijek rado vraćaju na svoje korijene.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Neuma, a kod oltara su posluživali ministranti iz iste župe dok je ceremonijama ravnao don Ivan Bijakšić, objavljeno je na mrežnim stranicama Trebinjsko-mrkanske biskupije.