Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan vojne kapelanije sv. Andrije Apostola u Našicama

Našice (IKA)

Dan vojne kapelanije sv. Andrije Apostola, zaštitnika 1. oklopne-mehanizirane bojne „Sokolovi“ gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Našicama, proslavljen je u srijedu 30. studenoga misom koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo, izvijestio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Suslavili su vojni kapelani Osječkog  dekanata vlč. Vladislav Mandura, fra Mate Vincetić, vlč. Željko Volarić te privremeni upravitelj kapelanije sv. Andrije Apostola don Josip Kešinović. Slavlju su nazočili zapovjednik gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Valentin Skroza, zamjenik zapovjednika načelnik stožera gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Davor Josip Babić, domaćin i zapovjednik 1. oklopne-mehanizirane bojne „Sokolovi“ gardijske oklopno-mehanizirane brigade bojnik Josip Granat, voditelj samostalnog odjela MORH-a za suradnju s vojnim ordinarijatom u RH bojnik Ivica Krišto te u djelatnici vojarne u Našicama i ostali gosti.

Zapovjednik 1. oklopne-mehanizirane bojne „Sokolovi“ gardijske oklopno-mehanizirane brigade bojnik Josip Granat svim djelatnicima i pripadnicima te vojne kapelanije čestitao je blagdan sv. Andrije apostola i zahvalio svima koji su svojom nazočnošću došli uveličati ovo slavlje.

Generalni vikar don Marko je zahvalio te prenio pozdrave vojnog ordinarija Jure Bogdana povodom proslave Dana vojne kapelanije. „Započeli smo vrijeme došašća i duhovne pripreme kako bismo proslavili Božić. U tom vremenu slavimo sv. Andriju apostola i mučenika koji je postao prvi Isusov učenik nakon što je poslušao Božju riječ koja mu je bila upućena: ‘Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi’, te išao toliko daleko da je dao svoj život za Isusa Krista i svoju vjeru. Vjera je sastavni dio našega života kroz koju bismo trebali rasuđivati život u stvarnosti i donositi životne odluke“, rekao je don Marko, uvodeći u misno slavlje.

U propovijedi je don Marko istaknuo kako vjera dolazi iz slušanja i ono što trebamo čuti je Kristova riječ koju i danas Crkva širi do kraja svijeta. Da bi se čuo Isusov poziv, da bi se odazvalo i postalo njegov učenik, potrebno je obraćenje, potrebna je „budnost“ na što nas poziva i ovo vrijeme došašća koje smo ovih dana započeli, rekao je propovjednik. Sve više smo svjesni svijeta u kojem živimo, straha i kušnji, poraza i razočaranja. Kada ljudski planovi propadaju, Bog pronalazi svoj najbolji prostor, nadodao je. Andrija apostol najprije je bio učenik Ivana Krstitelja, a to nam otkriva čovjeka koji je tražio i dijelio nadu Izraela, koji je želio pobliže upoznati riječ Gospodnju, istinsku prisutnost Gospodina. Bio je doista čovjek vjere i nade. Andrija je doista slušao Božju riječ, naglasio je don Marko.

Slušati Božju riječ i prihvatiti je u svoje srce može biti lijek i za naš život. Božja riječ je zahtjevna i najradije bi se pred njom zatvorili jer ima posljedice na naš život, često vodi prema patnji, ali za naše dobro, jer nas priprema kako bi primili veće Božje milosti. Riječ nije samo lijek, ona je nužna hrana za našu dušu. Rečeno je prorocima da će Bog poslati glad u svijet, ne glad za kruhom, nego za slušanjem njegove riječi. Upravo nam je potrebna ta glad, da nas neprestano potiče na traženje i prihvaćanje Božje riječi, znajući da nas ona treba hraniti tijekom života, protumačio je.

Don Marko je naglasio kako je riječ sredstvo kojim komuniciramo jedni s drugima. Ona je uvijek priopćenje sebe drugima ili drugih nama. Bez toga ne bismo mogli komunicirati jedni s drugima, ne bismo se mogli razumjeti, ne bismo mogli raditi zajedno. Božja riječ je sredstvo komunikacije s Bogom. Ako želimo biti u zajedništvu s Bogom, moramo prihvatiti njegovu riječ u sebi. S druge strane, on je taj koji nam u svojoj dobroti i velikodušnosti daje svoju riječ, stavlja nas u komunikaciju, on je taj koji prvi progovara, koji nam otvara uši da možemo slušati, rekao je propovjednik.

Božja riječ je i najbolji način da budemo u zajedništvu među sobom. Pravo bratstvo je moguće samo ako je utemeljeno na Bogu. Odbacimo li je, najljepše želje, najljepše nakane zajedništva s drugima osuđene su na propast jer nedostaje prava osnova, a to je zajedništvo s Bogom. Molimo sv. Andriju da nas nauči slušati te velikodušno, jednostavno i bratski prihvaćati Božju riječ i biti u zajedništvu s Bogom i jedni s drugima. Molimo sv. Andriju da nas nauči kako odlučno i spremno slijediti Isusa i u njemu pronaći konačni smisao našega života i smrti, zaključio je don Marko.

Don Josip Kešinović zahvalio je generalnom vikaru i braći svećenicima, zapovjedniku i svim suradnicima na potpori u pripremi i proslavi Dana kapelanije te prenio srdačne pozdrave vojnog kapelana te vojne kapelanije don Mate Mihaljevića iz misije NATO OPM KFOR, izvijestio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.