Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u veljači

Slavonski Brod (IKA)

Pod geslom „Zdravlje bolesnih“ proslavljen je u četvrtak 8. veljače 2024. hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u istoimenom marijanskom svetištu u Slavonskom Brodu.

Središnju hodočasničku misu predslavio je župnik u Ferdinandovcu vlč. Daroslav Benjak. Suslavili su domaći župnik Anđelko Cindori i grkokatolički župnik Nikola Stupjak.

Stavljajući Blaženu Djevicu Mariju kao savršen uzor žene i majke, vlč. Benjak u homiliji je promišljao o vjeri i o ulozi žene i majke u današnjem svijetu. Naglasivši da su kršćani pozvani svoju vjeru živjeti u konkretnom životu, ustvrdio je da se stoga ničega ne trebaju bojati.

Posvijestivši ženama i majkama veličinu i uloge u njihovim obiteljima i u društvu, potaknuo ih je da budu svjesne da je to nemoguće bez vjere, molitve i sakramentalnog života.

„Vjerujem da ima među vama velikih, časnih, uzornih i plemenitih žena koja su snaga obitelji i duša našega društva, duša našega naroda. One jesu i bit će stožer obiteljskog života i budućnost našega sela i gradova, naše domovine Hrvatske. Radi se o majkama koje nose glavni teret obitelji, svojim srcem grle svoje ukućane, a hitaju ususret Gospodinu. To su žene koje često kleče pred Gospom, najvećom majkom i ženom povijesti. One u poniznosti mole blagoslov, zagovor i Marijinu pomoć za sebe i svoju obitelj. To su žene i majke koje žrtvom, molitvom i uzornim životom, hrane svoju djecu i upućuju ih na pravi put spasenja“, poručio je.

„Trebaju nam danas živi i aktivni majke i očevi, aktivne obitelji, župne zajednice koje će se okupljati oko svoga Učitelja i Spasitelja, koje će odgajati i učiti kako se živi po Božju“, dodao je vlč. Benjak.

Zahvalio je Bogu i Gospi za dar domovine Hrvatske, svima koji su ju voljeli i branili te braniteljima za žrtvu.

Homiliju je protkao stihovima pjesama hrvatskih umjetnika koji su Mariju istovremeno veličali i približili kao onu koja je bliska i spremna pomoći u svim potrebama.

Vlč. Benjak zaključio je da je na vjernicima red da nastave časno pisati povijest roda i doma svoga hrvatskim rukopisom i po Božjim crtama.

U središnjem, kao i u ostala četiri misna slavlja sudjelovali su brojni vjernici. Ostale mise predslavili su: župnik Cindori, župni vikar Bernard Prelčec, župnik Župe Preslavnog Imena Marijina u Osijeku vlč. Filip Perković i župnik Župe sv. Ane u Tenju vlč. Dejan Čaplar.

Prije svake mise moljena je marijanska pobožnost. U tišini Gospina svetišta brojni vjernici pristupili su i slavlju sakramentu pomirenja.