Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen spomendan sv. Faustine Kowalske u Puli

Pula (IKA)

Spomendan svete Faustine Kowalske obilježen je 5. listopada u pulskoj crkvi Misericordiae. Misu je predvodio katedralni župnik vč. Rikard Lekaj.

Vlč. Lekaj je u prigodnoj homiliji, nakon nekoliko detalja iz njezina životopisa, podsjetio kako je sv. Faustina odrasla u siromašnoj, brojnoj obitelji s desetero djece. Naglasio je važnost odgoja kojim se prenosi vjera. U tom je kontekstu napomenuo kako se „sv. Faustina zaljubila u Krista već sa sedam godina“.

„Već se je u ranoj mladosti isticala ljubav prema molitvi, radu i brizi za siromahe“, istaknuo je vlč. Lekaj. „Već sa sedam godina osjećala je duhovni poziv i već je kao dijete živjela te tri vrline“.
Podsjetio je kako je s dvadeset godina odlučila ući u Red sestara Blažene Djevice Marije od Milosrđa.

„Kako bi bilo da i danas roditelji prenose vjeru, da i naša djeca već s pet, šest sedam godina se zaljube u Krista kao što je to bio slučaj s Faustinom. Molitva i dobra djela, ljubav i milosrđe, nisu rezervirana samo za odrasle“.

„U njezinu su se životu ispunile riječi proroka Hošee: ‘stoga ću je evo, primamiti, odvest u pustinju i njenu progovoriti srcu’. Nije Gospodin čekao da postane zrela, odrasla osoba, već je Bog zahvatio njezin život još u djetinjoj dobi”.

U nastavku je naglasio malenost citatom „Slavim te, Oče, gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih a objavio malenima”.
„Malenoj Heleni (rodno ime svete Faustine) Bog je progovorio. I nama Bog želi progovoriti u malenosti i poniznosti. U toj poniznosti rađa se ljubav koja postaje živa i djelotvorna, čineći djela ljubavi i milosrđa“.

„Svima nama koji smo danas opterećeni svakodnevnim i životnim problemima Isus kaže ‘Svi vi koji ste umorni i opterećeni, dođite k meni i ja ću vas odmoriti’“. Iz srca Kristova izlaze zrake ljubav i milosrđa koje žele iscijeliti naše rane, odmoriti nas, utješiti, iscijeliti, ohrabriti, osnažiti, da ohrabreni možemo nastaviti živjeti ove riječi živeći u poniznosti“, zaključio je vlč. Lekaj.,

Na misi su glazbeno animirali članovi pulske i vodnjanske podružnice Katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa.

Nakon misnoga slavlja održano je klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom.

Ključne riječi:
pula sveta Faustina Kowalska