Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen spomendan sv. Oca Pija u Bagaloviću

Bagalović (IKA)

Spomendan sv. Oca Pija u srijedu 23. rujna u svetištu Gospe Karmelske u Bagaloviću proslavljen je posebno svečano uz sudjelovanje brojnih vjernika neretvanskih župa.

Za blagdan su se vjernici pripravljali devetnicom, tijekom koje je blagoslovljen kip Oca Pija, koji je nošen u procesiji prije misnog slavlja. Koncelebrirano misno slavlje predslavio je župnik don Damir Bistrić.

Gledajući sv. Pija iz Pietrelcine – jednostavnog, poniznog kapucina, koji je svoj život dao u službi Bogu, mnogi će gledati njegove stigme, izvanredne darove koje je imao – bilokacije, trilokacije, ali nitko ne gleda ono što jest najbitnije – da je bio sluga euharistije, sluga molitve, sluga ispovjedaonice, a to nas vjernike zapravo i vraća u život. Doista, Otac Pio nije bio poznat samo po stigmama, nego  po ljubavi kojom se susretao s ljudima, s ljudima u velikim patnjama, rekao je don Damir u homiliji.

„Živeći skromno, prepoznavao je ono što mi danas ne prepoznajemo, ne prepoznajemo jedni druge, čak i bježimo jedni od drugih – toliko smo se rastočili u svemu i ne prepoznajemo koliko je čovjek potreban čovjeka, blagoslova i blizine. Kad se sjetite bilo kojeg dijela njegovog života, vidjet ćete da je uvijek činio samo jedno – vršio djela ljubavi i milosrđa, zato nas i okuplja. San Giovanni bio blagoslovljen malim fratrom koji je živio svetost poslanja i umro 1968. u vremenu djece cvijeća,slobode!… Slobode, koja je uništila čovjeka, slobode, u kojem je čovjek vjernik napustio Boga, Isusa Krista, i priklonio se zlu i đavlu. Zato je u našem životu toliko netrpeljivosti, tuge, nezadovoljstva, boli; toliko onoga što nosimo kao poteškoće u svom životu“, naglasio je u propovijedi vlč. Bistrić.

U snazi Isusa Krista crpimo svu snagu za svoj život. Ako Krista nema u našem životu, onda naši životi postaju banalni, sve nam postaje zanimljivije od onoga što je život. Život bez patnje i žrtve ne postoji, a današnji čovjek boji se toga, jer smo se jako uzoholili i ostali bez blagoslova. Bog ne traži od nas da budemo Otac Pio, ali, Bog hoće da budeš ti svet, da svojim životom posvjedočiš ljubav u ovom vremenu, ljubav Isusa Krista, ljubav, koja je iznad ovih naših računica, ljubav koja je neprocjenjiva, poručio je vjernicima vlč. Bistrić, upozorivši pri tom na grijehe kojima ponovno pribijamo Isusa na križ.

„Ispovijedajte se, pobjeđujte Sotonu iskrenom ispovijedi, ne pravdajte se pred Bogom,Bog traži ono što jesi, jer, jedino što posjedujemo a da nam Bog nije darovao jesu naši grijesi! U poniznosti se može izmoliti doista sve. Zato, naoružajte se snagom milosti, istražujte živote svetaca. Oni su nam primjer. Sv. Padre Pio, u poniznosti, vodio je uvijek ljude Isusu Kristu – ne sebi. Ne ponižavajte se, ponižavanje nije poniznost već oholost. Skinimo maske pred Bogom, ostavimo maske glume, razgolitimo se pred Bogom da bi Bog činio čudesa. Bog želi da se svi spasimo, jedni bez drugih, nećemo moći u raj – kao što ćemo se jedni za druge založiti pred sudom, tako ćemo jedni drugima odgovarati za ono što smo činili jedni drugima. Od danas, neka budu dani radosti. Volite se i blagoslivljate jedni druge. Nemojte misliti što će drugi govoriti o vama, mislite samo što On misli o vama; učite se što On želi od vas, i bit će život puno jednostavniji, a onda bez obzira – Bog blagoslivlja sve – i ono što nosite kao potrebu i ono što želite, jer On je velik, Bog koji spašava!“, naglasio je.

Kao što se molio za svoju zajednicu, okupljao ljude na molitvu, 50 g. je na svome tijelu nosio rane Kristove za spasenje i obraćenje Crkve, za spasenje i obraćenje klera, za obraćenje naroda Božjega. Neka njegova žrtva bude i naša spasonosna žrtva,kucajte tamo gdje treba – Bogu svome – a onda će Bog dati. Bog je s vama, Bog vas ljubi, Bog vas treba, okuplja vas kao svoju dragu djecu da ponovno imate život, da budete svjedoci vjere i ljubitelji čovjeka, da budete kršćani od formata.“ Ne analizirajte svoj život, tako pravite dijalog s đavlom. Prošlost prepustite Bogu, a za dobro zahvalite, nemojte se zaustavljati u povijesti i vremenu, nemojte pamtiti tko vas je povrijedio, jer to čini zapravo đavao, on nas uvijek uvlači da sebe sažalijevamo, da kažemo da smo loši. Đavao je zavodnik i zlostavljač, oduprite mu se čvrsti u vjeri!“

A On koji je životvorac, koji je sebe darovao za nas i naše spasenje, neka nas snagom ljubavi već sada preobražuje  za građane Kraljevstva gdje živi i kraljuje u vijeke vjekova, poručio je vlč. Bistrić.

Po završetku slavlja don Ivan Kovačević molio je s vjernicima molitvu Oca Pija „Ostani sa mnom Gospodine“ Nakon mise vjernici su mogli častiti relikvije sv. Oca Pija, kao i na uočnicu blagdana. Potom su ostali u zajedničkom druženju ispred Svetišta Gospe Karmelske.