Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 10. obljetnica posvete crkve Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom

Jasterbarsko (IKA)

Svečanom arhijerejskom liturgijom koju je 19. svibnja služio križevački vladika Milan Stipić u grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom proslavljena je 10. obljetnica njezine posvete.

U homiliji je biskup Stipić, koji je i sam bio župnikom te župe punih sedam godina, izrazio svoju radost i zahvalnost Bogu što se ova nova grkokatolička župa udomaćila u Jastrebarskom, što napreduje i raste, i kao takva zajedno s rimokatoličkom Župom sv. Nikole predstavlja mjesto gdje čovjek može susresti Boga. “Svaki je Božji hram – crkva, djelo ljudski ruku, ali je prvenstveno uvijek i djelo Božjega milosrđa i nadahnuća. To je mjesto gdje se susreću čovjek sa svojim brigama i molitvama i Bog koji je bogat milošću. Taj se susret događa preko svetog bogoslužja, preko pričesti svetim Tajnama, u sakramentima sv. ispovijedi, krštenja i miropomazanja, u molitvama koje se u hramu Božjem uzdižu svemogućem Bogu. Kako ne biti ganut kad pomislimo koliko je ovdje tijekom deset godina milosti Božje darovano i dobiveno – u tolikim svetim pričestima, molitvama, krštenjima, vjenčanjima, osobnim zavjetima, ispovijedima, molitvama za zdravlje, mir i pokojne? Koliko je ljubavi među ljudima prostrujilo iz ovoga svetoga hrama.  Zato je ovo mjesto posvećeno, kao sveto mjesto susreta Boga i čovjeka, i zato s punom radošću zahvaljujemo Bogu na ovom daru, što ovdje imamo crkvu, njegov sveti hram, crkvu građevinu i živu Crkvu koja je Tijelo njegovo”, kazao je mons. Stipić.

“Prvenstveni hram Božji jeste vi, jer je čovjek ikona – slika Božja, stvoren na njegovu sliku. I zato je čovjekovo dostojanstvo neizmjerno, a svaki čovjek poseban u Božjim očima i pred njim ima povlašteni status. Ali, taj status treba čovjek opravdati svojim Boga dostojnim životom. Bog nas neprestano poziva da rastemo u tom dostojanstvu, a ne da ga umanjujemo ili izgubimo. Savršena slika Božja je čovjek, pa i njegovo tijelo koje je hram Duha Svetoga, kako kaže apostol Pavao, a onda smo opet svi kao zajednica hram Božji, udovi Tijela Kristova. I ta se zajednica okuplja u vidljivom hramu, posvećenom mjestu. I zato danas radosno slavimo to što imamo čast i dostojanstvo biti Tijelom Kristovim kao Crkva, okupljati se u hramu – crkvi i tako rasti u pobožanstvenjenju za što nas je Bog u konačnici stvorio. Stoga je najvažnije da hram Božji bude mjesto susreta Boga i čovjeka”, naglasio je biskup Stipić.

Zahvalio je umirovljenom biskupu Nikoli Kekiću koji je prije deset godina posvetio crkvu, a također i Zadarskoj nadbiskupiji koja je godine 2013. crkvi darovala djelić relikvije tijela sv. Šimuna koja se tu časti i kojoj brojni vjernici dolaze u svojim potrebama. Posebno je zahvalio o. Danijelu Vranešiću, koji je kao prvi župnik započeo i vodio izgradnju te crkve, a zatim i o. Marjanu Jeftimovu, sadašnjem župniku, koji ju dalje uređuje, uljepšava i služi toj zajednici. Zahvalio je i gradskom poglavarstvu Jastrebarskog za podršku, potporu i plodnu suradnju kroz proteklih deset godina. Upravo je pred Uskrs završeno zidno ikonopisanje svetišta, što je omogućeno financijskom donacijom  Grada Jastrebarskog.

S vladikom Stipićem suslužili su žumberački vikar, zagrebački župnik i ravnatelj Grkokatoličkog sjemeništa o. Daniel Vranešić, župnik o. Marijan Jeftimov i brojni grkokatolički i rimokatolički svećenici i đakoni, među kojima je bio i jaskanski rimokatolički dekan i župnik Ozlja Gojislav Kovačić, a liturgiju je pjevao domaći zbor iz Jaske. Uz brojne vjernike, liturgiji su pribivali i zamjenica gradonačelnika Jaske Nikolina Ribarić, predsjednik Gradskoga vijeća Leon Bastašić i donedavni dogradonačelnik Stipe Bućar.

Na kraju slavlja svima je zahvalio i župnik Jeftimov, ne skrivajući radost što je on sada baš tu župnik, gdje je i primio svećeničko ređenje. Biskup Stipić na kraju je blagoslovio nove freske u svetištu i pred moćima sv. Šimuna svetim mirom pomazao sve nazočne. Poslije bogoslužja svi su se okupili oko bratskog stola koji je organiziran uz dobrovoljnu pomoć jaskanskih vatrogasaca.