Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 800. obljetnica crkve sv. Nikole na Marjanu

Split (IKA)

Misnim slavljem i svečanom procesijom, u petak, 6. prosinca, proslavljena je 800. obljetnica postojanja crkve sv. Nikole na Marjanu u Splitu.

Misno slavlje predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović uz koncelebraciju ravnatelja, prefekta i duhovnika Nadbiskupskog sjemeništa don Eduarda Punde, don Vedrana Tolića i don Mate Brečića te župnika splitskih župa Pohođenja BDM na Spinutu i sv. Križa u Velom Varošu, don Danka Kovačevića i don Mihaela Jelavića.

Na početku misnog slavlja mons. Miroslav Vidović srdačno je pozdravio sve prisutne vjernike s posebnim naglaskom na vjernike koji nose ime po ovom svetcu. Uz njih se prisjetio svih pomoraca i putnika čiji je zaštitnik sveti Nikola.

„Pozdravljam sve vjernike i vas hodočasnike koji ste na blagdan svetoga Nikole došli u ovu crkvicu moliti Gospodina. Na ovom mjestu prije 800 godina podignuta je ova prelijepa crkvica. Ona je dokaz da sveti Nikola bdije i nad gradom Splitom i nad morem, ali i nad svim putnicima i stanovnicima“, rekao je mons. Miroslav Vidović u početku misnog slavlja pozdravljajući sve prisutne vjernike.

U homiliji je istaknuo da se svetoga Nikolu najčešće interpretira i samim time opisuje kao biskupa koji nosi knjigu i slikovito prikazane darove. Vidović smatra da je ljudima vjernost jedan od najpotrebnijih darova svetog Nikole.

„Ta vjernost prema našem Spasitelju nije samo ona supružnička vjernost između muškarca i žene, nego i sinovska vjernost nas djece prema našem Stvoritelju. Sveti Nikola nam to pokazuje svojim primjerom kroz vlastiti život“, istaknuo je izrekavši činjenicu da je ovaj svetac još kao mladić stekao veliko bogatstvo.

Vidović kaže da unatoč tome, sveti Nikola nije „pao“, nego je ostao vjeran. Ističe, kako mu blago i imetak koji je naslijedio nije „zaslijepilo oči“, te u njemu nije rodilo pohlepu, nego štoviše sačuvalo mu je dar vjernosti.

Nastavljajući misao kroz prispodobu Vidović je rekao kako je dar Božjega mira drugi dar koji nam je sveti Nikola donio. „Kada su njegovo tijelo nosili u Italiju iz današnje Turske nastala je velika oluja i sveti Nikola je čudesno smirio oluju i more. Time je zaštitio pomorce i svi su sretno stigli na svoje odredište. Taj Božji mir u našoj duši neizmjerno nam je potreban, samim time kroz ovu misao vrlo lako možemo usporediti more i vlastiti život“, zaključio je.

Ističući životne darove koje nam donosi sveti Nikola, Vidović prepričavajući prispodobu smatra da je dar milosrđa još jedan od darova koje nam donosi ovaj svetac. „Bio je jedan čovjek koji je imamo tri kćeri i trebao ih je udavati. Čovjek je bio u mukama, vapio je jer nije imamo miraz. Kada je dobio dar svetog Nikole pošteno ga je iskoristio za udaju svojih kćeri“, prepričava Vidović.

Smatra da bi sve vjernike upravo ove prepričane životne situacije trebale podsjećati na vlastiti život. Kaže kako naš Spasitelj direktno intervenira, isto onako kako je intervenirao preko svetog Nikole.

„Nemojte se ustručavati ako se Gospodin posluži s vama da drugome bude dobro. Gospodin treba tvoje ruke da dođe do drugih. Upravo je to ta „vreća“ u kojoj sveti Nikola nosi svoje darove“, istaknuo je, te je nadodao da je naše poslanje na ovozemaljskom životu biti upravo takav kakav je bio Nikola.

Vjernicima su se na misi i svečanoj procesiji pridružili članovi gradskih i županijskih vlasti među kojima su bili gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara i privremena pročelnica Tajništva Splitsko – dalmatinske županije Marija Čizmić, te ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu dr. sc. Nedo Vrgoč i dugogodišnji profesor Pomorskog fakulteta u Splitu Ivan Katavić. Obljetnica je nakon svete mise uveličana prigodnim domjenkom.