Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena četvrta obljetnica posvete crkve Sv. Ivana Pavla II.

Donji Lapac (IKA)

U župi u Donjem Lapcu je u četvrtak, 8. listopada svečano proslavljena četvrta obljetnica blagoslova i posvete župne crkve Sv. Ivana Pavla II., jedine u Gospićko-senjskoj biskupiji i Riječkoj metropoliji koja je posvećena velikom papi.

Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji mjesnog župnika Dine Rupčića, a pjevao je župni zbor uz orguljsku pratnju s. Blanke, Klanjateljice Krvi Kristove iz Bihaća. Na misi su bili hodočasnici iz Zavalja, Bihaća i Ogulina. Misno slavlje imalo je e ekumensku dimenziju zbog nazočnosti paroha Donjeg Lapca o. Predraga Sušića.

Biskup Košić na početku je čestitao svim župljanima dan posvete crkve. Svi trebamo s radošću ići u dom Gospodnji gdje doživljavamo iskreni susret s Isusom. “Ako tko razruši dom Božji, Bog će ga kazniti, no time se ne misli samo na materijalnu crkvu već na sve nas koji smo živi hram Božji”, podsjetio je biskup Košić uz napomenu da je u njegovoj biskupiji tijekom Domovinskog rata bilo razrušeno 20 župnih crkava i tri puta više kapela.

Biskup Košić je zatim govorio o liku sveca nebeskog zaštitnika župe sv. Ivana Pavla II., pape naših dana. Njemu su dolazili i pravoslavni i nekršćani, a mene je osobno 1999. imenovao biskupom i uručio mi biskupski križ. Uz njegovo vrijeme i djelovanje veže se više velikih riječi, izjava i poruka. On je bio čovjek koji je davao optimizam mladima svojom porukom “ne bojte se otvoriti vrata Kristu”. On je bio i marijanski papa čije je geslo bilo Totus tuus – Sav tvoj, poštujući Blaženu Djevicu Mariju kojoj je posvetio dvije enciklike. I vi imate sreću da oba svoja blagdana imate u marijanskom mjesecu listopadu. On je bio i papa kojeg su Hrvati posebno voljeli, a za jednog od tri posjeta Hrvatskoj i dva Bosni i Hercegovini, 1994. u Zagrebu u jeku rata nam je dao nadu i snagu, dok je početkom rata dao nalog za priznanje naše domovine. On je bio papa koji je proglasio blaženim Alojzija Stepinca, a bio je i papa ekumenizma jer je duh Asiza i danas vrlo prisutan i snažan, rekao je biskup Košić.

Na kraju mise župnik Rupčić zahvalio je na svesrdnoj pomoći biskupa Košića i Sisačke biskupije koji su shavatili koliko se u Donjem Lapcu ostvaruje napor za očuvanjem nacionalnog i vjerskog identiteta te su donirali novčana sredstva za novu ispovjedaonicu. Župnik Rupčić na koncu je uručio biskupu više poklona, među kojima bakreni reljef s likom sv. Ivana Pavla II., i biskupski štap.

Zahvaljujući na koncu slavlja svih sudionicima, vlč. Rupčić izrazio je zahvalnost o. Predragu što je bio nazočan na misi. Obojica svećenika potiču ekumenizam, što je za za ovaj dio Like posebna novina. Inicijativa je potekla od župnika Rupčića koji je i s prethodnim pravoslavnim svećenicima gajio duh ekumenizma.