Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Rokova na Liščevki

Zagorje Ogulinsko (IKA)

Tradicionalno slavlje Rokove na Liščevki održalo se u nedjelju 23. kolovoza kod istoimene kapelice posvećene sv. Roku, koju je 1996. godine blagoslovio tadašnji riječki nadbiskup u miru Josip Pavlišić.

Rokova na Liščevki održava se prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe, a osim misnog slavlja kojim počinje proslava Rokove, Liščevka je mjesto cjelodnevnog obiteljskog druženja brojnih žitelja Zagorja, Ribarića i Desmerica koji pripadaju župi sv. Jurja, kao i brojnih hodočasnika i gostiju iz Ogulinskog kraja.

Ovogodišnje misno slavlje bilo je ipak atipično, pošto se zbog pandemije koronavirusa i uputstava epidemiološkog stožera odustalo od većeg slavlja koje je inače u znaku cjelodnevnog druženja i brojnih društvenih igara te sportskih nadmetanja.

Ovogodišnja Rokova je bila jedino u znaku duhovnosti i misnog slavlja. Misu je po prvi puta predslavio domaći sin i donedavni župnik Oštarija i Cerovnika, a odnedavno pastoralni pomoćnih na Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Ante Luketić uz domaćeg župnika Ivicu Miloša. Liturgijskim pjevanjem misu je uzveličao župni zbor iz Zagorja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Bernarde Puškarić. Na misi kod kapelice sv. Roka okupilo se preko stotinu župljana.

Svećenik Luketić u propovijedi je progovorio o najvažnijem pitanju koje je Isus postavio svojim učenicima „što vi kažete, tko sam ja?“. Svatko od nas treba znati dati odgovor na ovo pitanje, jer je ono pitanje kulture duha i mjerilo vrijednosti. Odgovore koje možemo dobiti različiti su, a ovise o našoj dobi. I evanđelisti različito odgovaraju na to pitanje, ali ne i suprotno. To nam je temeljni i egzistencijalni odgovor našeg bića, takav odgovor treba naše srce u kome je privremeno stanište naše duše. Tko ne zna takav odgovor, nema pojma o smislenosti življenja. Najbolji odgovor na pitanje što je za nas Krist, daju oni iskrena srca.

“Sveti Rok je bio osoba koja je znala  odgovor na to pitanje, Krist mu je bio bližnji, u potrebi i boli. Krist je naš put, istina i život, on se nudi svakom od nas, da bude uskrsnuće u nama. Isus ostaje u onim plemenitima koji se žele mijenjati i on je polazna točka novog humanizma”, zaključio je vlč. Luketić te poručio da se ugledamo u sv. Roka koji je mijenjao lica patnika.