Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena stota obljetnica od podignuća kapele Srca Isusova u Imbriovcu

Imbriovec (IKA)

Procesijom kroz selo Imbriovec Jalžabetski u Župi sv. Elizabete Ugarske – Jalžabet te svečanom misom u nedjelju 7. studenoga proslavljena je stota obljetnica od izgradnje kapele Srca Isusova koja je podignuta 1921. godine po želji žitelja mještana i kao zavjet Fabijana Pavličevića koji se vratio živ iz I. svjetskog rata.

Misu je predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, umjesto bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka koji je završio u samoizolaciji. U procesiji su sudjelovali svećenici, ministranti, mještani Imbriovca i župljani župe uz sudjelovanje članova svih DVD-a iz Općine i KUD-a Elizabeta, načelnik Općine Rajko Solar i predsjednik Općinskog Vijeća Siniša Sreček te hodočasnici. Biskup Mrzljak u propovijedi je vjernicima približio prolaznost ovoga vremena i aktualizirao nedjeljno evanđelje pritom uspoređujući siromašnu udovicu iz evanđelja s „tadašnjim naraštajem koji se unatoč svim nevoljama zavjetovao i izvršio zavjet dajući sav svoj žitak baš poput udovice da bi sama kapela svima pokazala kamo to mi kao vjernici i putnici idemo, a idemo prema nebu“. Zato se i postavio tornjić na kapeli da križ na vrhu zaustavi naše poglede od suvišnog te nas uputi kamo to moramo upućivati svoje poglede kao i zvono koje zvoni da čujemo poziv na molitvu na zajedništvo kako s Bogom tako i međusobno. Zato je lijepo slaviti jubilej jer nas on povezuje i spaja i jer želimo onu baštinu koju smo primili kao zavjet sačuvati i za buduće naraštaje, istaknuo je mons. Mrzljak.

Na kraju mise župnik vlč. Josip Vidović uputio je zahvalu biskupu Mrzljaku na dolasku, zatim fra Goranu Malenici, gvardijanu samostana sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu na vođenju trodnevne duhovne priprave kao i fra Branku Kosecu i vlč. Tomislavu Antekoloviću, vlč. Mislavu Mikacu, domaćem sinu svećeniku koji je priredio prigodnu brošuru o kapeli u Imbriovcu, mještanima donatorima koji su prionuli poslu te obojali i obnovili kapelu kao i elektrificirali zvono na kapeli. Zahvalio je i župnom zboru sv. Elizabeta kao i svim društvima, osobito Klubu žena Imbriovec, Općini i načelniku. Nakon mise Općina i Klub žena Imbriovec priredili su za goste i uzvanike ručak prigodom čega su biskup i župnik podijelili zahvalnice zaslužnim pojedincima i obiteljima za doprinos pri obnovi kapele.