Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena sv. Terezija od Djeteta Isusa, zaštitnica župe Beška

Beška (IKA)

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa, djevice i crkvene naučiteljice, crkveni god u župi Beška proslavljen je u petak 1. listopada, izvijestili su iz Srijemske biskupije.

Euharistijsko slavlje predvodio je preč. Jozo Duspara, župnik u Zemunu i dekan Zemunskog dekanata, uz koncelebraciju domaćeg župnika preč. Božidara Lusavca, novoslankamenačkog župnika preč. Berislava Petrovića, iriškog župnika preč. Blaža Zmaića, novobanovačkog župnika vlč. Dušana Milekića, grkokatoličkog svećenika o. Petra Dudke, laćaračkog župnika vlč. Ivice Zrno, hrtkovačkog župnika vlč. Ivice Živkovića i golubinačkog župnika vlč. Zdravka Čabrajca. Prigodnu homiliju izrekao je vlč. Ivica Zrno.

U uvodnoj riječi, na početku euharistijskog slavlja, preč. Duspara izrazio je radost zbog okupljanja kojem je povod proslava nebeske zaštitnice jedne vjerničke zajednice.

„Povod današnjeg slavlja je zaista lijep i velik. Imamo razloga za radost i slavlje. Posvijestimo si još jednom koliko nas Bog ljubi. Neka nam i ovo slavlje, u koje ćemo ući odričući se grijeha bude poticaj na još bolji i jači vjernički život“, rekao je preč. Duspara.

Vlč. Zrno je u prigodnoj homiliji, dodirujući važne točke i događaje iz života svete Terezije od Djeteta Isusa, potaknuo vjernike na trajno nasljedovanje njezinog vjerničkog primjera, koji i u ovo vrijeme može biti vrijednom smjernicom kršćanskog življenja.

„Prije svega, čestitam vam svima današnji dan i današnju proslavu, a osobito vama vjernici ove župe. Vaša nebeska zaštitnica, koja nas je okupila oko stola Gospodinova, vama doista znači, a svima nama šalje veliku i vrijednu poruku kojom nas poziva da budemo i ostanemo istinski vjernici – kršćani i u današnjem vremenu. Kako ju pamtimo i prepoznajemo? Možemo krenuti od njezinog imena. Prepoznajemo je kao svetu Tereziju od Djeteta Isusa, pa ćemo dodati kako je djevica i crkvena naučiteljica. Gledajući njezin životopis našao sam još jedan ukras uz njezino ime, pa uz ukras da je od Djeteta Isusa zna se naći i od Svetog Lica. Nama je možda najpoznatija kao Terezija mala. Kako god je nazivali, i što god uz njeno ime stavljali ona ostaje ona koja je životom govorila o Bogu. Stoga dobro je naznačiti na početku da može biti sve, ali ne mala. Čak potpuno suprotno, ona je itekako velika. Velika je u vjerničkom svjedočanstvu, ljubavi prema Bogu, pobožnosti, poniznosti i još mnogočemu što je čini autentičnom vjernicom i svjedokinjom za Boga. Živjela je u veoma specifično vrijeme duhovnosti koje je bio obilježeno mističnošću i čudesima. Stoga se smatralo kako nije dijelom toga vremena i kako odudara od svega. Ali ako se malo bolje pogleda, upravo takav njezin stil života stavlja je u potpuno drugačije svjetlo te ona postaje svjedokinjom ljepote tzv. obične vjere. Što se misli time? Uzmimo neke od svetaca, uzmimo ove koje ćemo i mi danas rado spominjati, npr. sv. Antuna ili sv. Ivu. Gledajući njihove živote veoma je lako oduševiti se čudesima koja se njima pripisuju. A gdje su čudesa koja bi nas oduševila svetom Terezijom? Nema ih! I upravo zbog toga, sveta Terezija nas treba oduševiti vjerničkim primjerom u svakodnevnom životu. Što bismo mogli reći za nju, i primijeniti na nas i naše vrijeme? Ona je svoj život stavila u Božje ruke i dopustila da je Bog nosi. Zato je poruka i poziv njezinog svetačkog primjera da se u svako doba, ma što nam donijelo, svojim životom stavimo u Božje ruke i da se ne bojimo živjeti kao Njegova ljubljena djeca“, poručio je vlč. Zrno.

Nakon homilije, kroz Vjerovanje je obnovljen sadržaj vjere, a zatim su uslijedile molitve vjernika koje je posebno za ovu prigodu napisala župljanka Vesna Uremović, redovita i aktivna ministrantica župe Beška.

Na koncu euharistijskoga slavlja župnik preč. Lusavec predstavio je sve svećenike i pozdravio sve okupljene kojima je zahvalio na dolasku na ovu lijepu proslavu. Čestitao je imendan svim svečaricama i prenio pozdrave onih koji su željeli, a nisu mogli biti u zajedništvu euharistije.