Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Gospe Trsatske

Rijeka (IKA)

Svečano euharistijsko slavlje Gospe Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke, predvodio je u nedjelju 10. svibnja u trsatskom perivoju gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić.

Hrvati su oduvijek neraskidivo povezani s Majkom Božjom i teško je objasniti tu vezu, no ista pokazuje da smo narod čije srce kuca ljubavlju po uzoru na srce Marijino. O tome svjedoče brojni primjeri kada smo spremni pomoći drugome, istaknuo je gvardijan Barbarić.

Govoreći o liturgiji dana, a u kontekstu današnjeg vremena, poručio je da i mi danas, poput prvih Isusovih učenika, često ne razumijemo što nam Bog poručuje. U svojoj ljubavi i mudrosti prema nama Bog je nevjerojatan, no ono što zarobljava nas ljude jest strah. Strah nas odvaja od bližnjih i Boga. Zatvara u nas same i stvara crnu rupu iz koje se čovjek ne može sam izvući, upozorio je  propovjednik. Zato se prema nebu ide korak po korak. U nebo se ne dolazi preskačući korake ili stepenice, nego penjući se jednu po jednu stepenicu i tome nas uče Isus i Marija.

Marijin život nije bio lak, no ona je Bogu odgovorila: „Neka mi bude po Tvojoj riječi.” Te njene riječi znače da je oslobođena straha, poručio je gvardijan. U nastavku je kazao da Bog nikada ne djeluje komplicirano i često nam na našem životnom putu šalje ljude koji su glasnici Božji i koji nam pomažu vidjeti Božje znakove u našem životu. „Mi smo ti koji drugima olakšavamo ili otežavamo život i sve u našem životu ide lakše s Bogom koji uravnotežuje naš život. Sitnice su te koje vode naš život. Kao što sol našem jelu daje smisao i čini ga ukusnim, tako i Bog našem životu daje smisao. To je  i Marijina uloga – da nam uvijek donosi tu ‘sol’, taj smisao u naš život. Kada biste pitali hodočasnike zašto dolaze Gospi na Trsat, reći će: ‘Ne znam. Nekako mi to znači…’ E to: ‘nekako mi znači’,  jest taj okus koji Marija daje našem životu. Onaj smisao da život ima smisla, da problemi i bolesti imaju smisla.”

Propovjednik je u nastavku potaknuo vjernike da u teškim trenucima ne padnu u očaj, jer je on vražje djelo koje nas zakopava. Ljubav Božja otvara nas za druge pa čak i po cijeni da budemo povrijeđeni, a Marijina uloga je da nas kroz teškoće života vodi svome Sinu, poručio je fra Bernard.

Zaključujući propovijed, ohrabrio je vjernike da se ne boje života, problema, bolesti i svih teškoća koje nas žele zatvoriti u nas same. Stavimo Isusa u centar života.  Naš život pun je milosti i ne treba ga zatvarati i očajavati. Naš život je i grešan i svet. Bog nas i takve ljubi, ali i uči da idemo putem dobra. Dopustimo da nas Marija vodi da budemo ljubljena djeca Božja i njezini učenici, zaključio je gvardijan Barbarić.