Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Pohoda Blažene Djevice Marije u Šumeću

Šumeće (IKA)

Misu na svetkovinu u utorak, 31. svibnja 2024. u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Šumeću kod Slavonskog Broda predvodio je župnik i gvardijan na Plehanu u Bosanskoj Posavini fra Anto Tomas, OFM.

Uz upravitelja domaće župe vlč. Davora Tomića suslavili su vlč. Stjepan Sokolović, župnik u Odvorcima i privremeni dekan Sibinjskog dekanata vlč. Josip Kalmar, župnik u Slobodnici vlč. Ilija Janjić i grkokatolički župnik u Kaniži i Šumeću o. Andrij Luchyn.

U prigodnoj homiliji fra Anto je naglasio da se u liturgiji u Katoličkoj Crkvi časti Presveto Trojstvo, Blažena Djevica Marija i sveci. Pojasnio je zašto Katolička Crkva toliko svetkovina, blagdana i spomendana posvećuje Mariji te napomenuo da su osim 13 slavlja njoj posvećenih u godini, posvećena i dva mjeseca.

Kako je na slavlju sudjelovao veći broj djece fra Anto je obrativši se njima pojasnio važnost svetkovine koja se slavila i susreta Marije i Elizabete. Osvijestio je kako je lijepo saznati da je netko trudan, kako je lijepo vidjeti ženu koja je u blagoslovljenom stanju i nosi novo stvorenje. Dočaravajući radost susreta dviju svetih majki i žena – Marije i Elizabete – koje zahvaljujući snazi Božjoj očekuju novo stvorenje, naglasio je kako je upravo iz toga susreta nastao Marijin hvalospjev „Veliča“, koji Crkva redovito moli.

„Marija je svojoj rođakinji donijela Boga, donijela radost. Kako je lijepo osjetiti Božju radost u svome životu! Po primjeru Nebeske Majke i mi smo pozvani tu ogromnu radost u svojim susretima donositi jedni drugima. Taj dar snage Božje pozvani smo, poput Nebeske Majke, prihvatiti i živjeti u svom konkretnom životu. Ona nam je tako blizu, ona nam može otvoriti naša srca i oči da živimo po volji Božjoj“, poručio je na kraju fra Anto.

Zahvalu predvoditelju i prisutnim svećenicima uputio je na kraju upravitelj Tomić, a svojim župljanima čestitao je župnu svetkovinu. Na misi je pjevao župni zbor.