Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu

Bosanski Brod (IKA)

Gvardijan i župnik Župe sv. Marka evanđelista na Plehanu fra Anto Tomas predslavio je u srijedu 20. srpnja misu u povodu svetkovine sv. Ilije proroka, zaštitnika istoimene župe u Bosanskom Brodu u Bosanskoj Posavini.

Uz župnika Antonija Čuturu koncelebrirali su sin toga kraja mons. Pero Zeba, župnik u susjednoj Brusnici vlč. Mato Mikičić, te svećenici iz Slavonskog Broda fra Domagoj Šimunović i vlč. Mato Matasović.

Promišljajući što se od sv. Ilije može danas učiti, u čemu ga nasljedovati, u čemu je on bitna sastavnica života, predslavitelj je u prigodnoj homiliji istaknuo njegovu gorljivost kojom je služio svom Gospodinu, kojemu je uvijek bio blizu.

„Sv. Ilija kojega i danas štuju i katolici i pravoslavci i muslimani bio je dio identiteta svoga naroda. Hrabrio je i borio se za svoj narod i pobijedio je u svoje doba. Iz svoga identiteta, duboke vjere i naši su u ona komunistička vremena našli načina da svojoj djeci usade temelj vjere, pruže im sakramente. Sačuvali su tako svoj identitet“, naglasio je na početku homilije fra Anto.

Uspoređujući Ilijino vrijeme prepuno baalovih svećenika upozorio je kako i među katolicima ima „baalovih svećenika“.

Propovjednik je potaknuo okupljene da ih uoče i ne daju se ponižavati. Rekao im je da čuvaju svoj identitet, svoju vjere, tu snagu koju su im dali preci. Zatim je potaknuo vjernike da pogledaju kip sv. Ilije ispred crkve postavljen prošle godine s ciljem da dočekuje sve koji ulaze u BiH. Da ih podsjeti na ono što je činio sv. Ilija koji je revnovao gorljivo za Gospodina te im pomogne da se, poput njega, zalažu  za pravovjerje, bore protiv krivoboštva te mole sv. Iliju da zaštiti mlade, obitelji, cijelu BiH i cijeli svijet.

„On nas opominje, ne daj se ponižavati, čuvaj svoju vjeru, ljubi ljude oko sebe. Vi povratnici u ovim krajevima koji želite čuvati svoj identitet dopustite drugima da budu svoji na svome, sačuvajte tu snagu po zagovoru sv. Ilije da možete predati budućim naraštajima čisto polje, razminirano od svakoga grijeha, da mladi mogu ovdje živjeti radosno i veselo“, poručio je predslavitelj.

Naglasivši kako je sv. Ilija žestoko branio Božje ime, na kraju je pozvao vjernike da se ne boje i oni činiti tako.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župnik u Koraću i derventski dekan fra Ivan Marić.

Druženje je nastavljeno u vjeronaučnoj dvorani uz zajednički ručak pripremljen za sve prisutne.