Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Jeronima u Slanom

Slano (IKA)

Svetkovina zaštitnika crkve i Samostana sv. Jeronima proslavljena je u samostanskoj crkvi u Slanom u subotu 30. lipnja, a euharistijsko slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Suslavili su franjevci iz samostana u Slanom, Rožatu, Cavtatu, Pridvorju, kapucini iz samostana u Dubrovniku, zatim svećenici iz župa Stonskog dekanata, kao i oni koji su ranije služili u Slanom. Za tu prigodu došli su vjernici i iz drugih župa: Ošlje, Topolo, Smokovljani, Lisac, Banići i Majkovi. Pjevanje i liturgijsku asistenciju predvodili su franjevački novaci s Humca.

U homiliji je provincijal Grbeš, osvrćući se na navješteno Evanđelje (Mt 5, 13-19), poručio: „Vi imate važnu ulogu jer ste vi sol zemlje. Sol čuva, a kršćani su pozvani čuvati Riječ. Čuvati ono što je dobro u kulturi. U starom svijetu sol je bila vrlo vrijedna. Grci su mislili da sadrži nešto gotovo božansko, a Rimljani su katkad plaćali svoje vojnike solju. Sol čini hranu ukusnom. To bi kršćanin trebao biti: Učiniti život ukusnim, dane božanskim. Postati poštar dobra. Začiniti život ljubavlju“, kazao je.

Citirao je i sv. Jeronima: „Nije nama dovoljno suzdržavati se od činjenja zla, nego moramo činiti dobro! I budi u miru s vlastitom dušom, tada će nebo i zemlja biti u miru s tobom!“

Na kraju slavlja gvardijan samostana fra Stipan Klarić je zahvalio najprije Bogu, zatim svim franjevcima koji su tijekom proteklih više od 60 godina živjeli i djelovali u tom samostanu i župi. Zahvalu je uputio provincijalu i svim svećenicima i vjernicima na sudjelovanju u organizaciji prethodnog predstavljanja monografije „Hercegovački franjevci sto godina u Slanom“ te svega što je učinilo proslavu svečanom.

Nakon mise članovi KUD Lijerica su izvali tradicionalni narodni ples Linđo, a proslava je nastavljena zajedničkim objedom u samostanskom vrtu.