Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Josipa Radnika u Galdovu

Sisak (IKA)

Svetkovina sv. Josipa Radnika proslavljena je u srijedu 1. svibnja 2024., u istoimenoj župi u sisačkom naselju Galdovu.

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je župnik Uzvišenja Svetoga Križa u Lukarišću vlč. Tomislav Kralj.

Vlč. Kralj je u propovijedi istaknuo kako danas mnogi smatraju Josipove kreposti poput jednostavnosti, poniznosti, služenja i brige za druge nepopularnima i nazadnima. Dodao je i kako danas suvremeni čovjek živi u svijetu izvrnutih vrijednosti u kojem se lako oglušuje na Božji glas i poruke Crkve, a odgoj djece usmjerava kontra tradicijskih i moralnih normi kao da su generacije djedova i baka, očeva i majki bile nesposobne i nekompetentne odgojiti tolike dobre ljude, pobožne vjernike, uspješne radnike,  stručnjake i znanstvenike,  umjetnike i ostale. Čini se kako se sve to želi prekriti i zaboraviti te nametnuti tzv. moderne i suvremene metode u kojima vjernici više sigurni vidi li se uopće kakav napredak na ljudskoj razini, kazao je.

Ustvrdio je i kako se olako prihvaća ono što se nameće i nudi, biraju se instant-rješenja, hoda se po opasnim rubovima životnih ponora i malo-pomalo prestaje se razmišljati poput Božje djece i da se život koji se živi duguje Bogu.

Propovjednik je predložio nasuprot tomu život svetog Josipa kao svojevrsni ispit savjesti u kojem se pita što taj svetac želi staviti vjernicima na srce.

Druga važna dimenzija Josipova odnosa prema radu je da odgaja svoje dijete u radu i za rad. Danas je u Domovini sve više onih koji ne vole pa čak i ne žele raditi, sve više ljudi koji odmalena uče da se ne treba mučiti i raditi, pa čak i da ne treba učiti jer je sve lako dostupno i ne isplati se, upozorio je vlč. Kralj.

Potom se osvrnuo na Sveto pismo koje kaže da je Bog i Spasitelj 30 godina samozatajno radio sa svojim ocem prije nego je krenuo izvršavati svoje poslanje za ljudsko spasenje. S jedne strane, Bog radi kao stolar, tesar i muči se kao i svi drugi, a sve može stvoriti samo snagom svoje riječi, a s druge strane, čovjeku kojemu su sposobnosti i mogućnosti ograničene rad je često teret i frustracija.

Predslavitelj je stoga zaključio da je danas itekako potreban Josipov primjer i zagovor koji upućuje na Boga od kojeg dolaze blagoslovi i milosti potrebni i za rad i za život.

Uz vlč. Kralja koncelebrirali su svećenici franjevci konventualci kojima je povjereno upravljanje župom te svećenici Sisačkoga dekanata i nekoliko franjevaca konvetualaca iz zagrebačkoga samostana Svetoga Duha. Asistirali su odgajanici franjevaca konventualaca iz Zagreba koji su na kraju mise dijelili novi broj svojega časopisa Vox minorum te se zadržali u druženju s vjernicima.

Župljanima su se u slavlju pridružili i hodočasnici iz Lukarišća koji su sa svojim župnikom pristigli autobusom.

Nakon euharistijskog slavlja vodički fotograf Šime Strikoman izradio je svoju 886. „Milenijsku fotografiju“ sa svim sudionicima. Proslava je nastavljena uz okrepu koju su priredili župljani i sastav mladih tamburaša „Savus“.

Vjernici su se za proslavu svetkovine pripremali trodnevnicom koju su predvodili domaći redovnici fra Ivan Bradarić i fra Nikola Šantek.