Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Luke na splitskom Kocunaru

Split (IKA/TU)

Splitska župa sv. Luke na splitskom Kocunaru proslavila je svetkovinu nebeskog zaštitnika u utorak 18. listopada, a središnje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić.

Uz predslavitelja i župnika Borisa Vukasovića suslavilo je nekoliko svećenika. Pjevanje je predvodio župni mješoviti zbor pod vodstvom Mateje Žuljić.

Na kraju slavlja, riječ zahvale generalnom vikaru Veliću i svima koji su sudjelovali u proslavi uputio je župnik Vukasović. Nakon mise upriličena je procesija s kipom sv. Luke po četvrti.

Župna crkva svetog Luke Evanđelista nalazi se u prizemlju župnog pastoralnog centra. Iza oltara je veliki drveni križ bez raspela, a sa strana na zidu slike Blažene Djevice Marije i sv. Ivana Krstitelja. Svetohranište se nalazi na posebnom postolju s desne strane oltara. Desno od svetohraništa, u pokrajnjoj kapeli, nalazi se kip sv. Luke na drvenom postolju, a na suprotnoj strani kip Srca Isusova. Opremljena je i malim orguljama s klasičnim sviralama. Na izvanjskoj strani pročelja nalazi se veliki željezni križ, koji upozorava na sakralnost objekta.