Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Todora, zaštitnika Korčule

Korčula (IKA)

Korčula je u subotu 29. srpnja 2023. proslavila svetkovinu sv. Todora, suzaštitnika župe i zaštitnika grada.

Dan prije, u petak 28. srpnja, zvona korčulanske katedrale najavljivala su proslavu nebeskog zagovaratelja Korčulana, a nakon večernje mise župnik don Frano Kuraja iznio je kasu s relikvijama sv. Todora koja se čuva u glavnom oltaru, te su ju bratimi korčulanskih bratovština Svih svetih, svetoga Roka i Gospe od Utjehe – Mihovilci izložili na počasno mjesto na čašćenje vjernicima.

Središnje svečano koncelebrirano misno slavlje na svetkovinu je predvodio svećenik iz Mostara fra Ante Marić, koji je u propovijedi naglasio važnost štovanja svetoga Todora, mučenika, čije su moći iz Rima u Korčulu stigle 1736. godine.

Prikazao je životopis sv. Todora koji se rodio u gradu Amaziji u Maloj Aziji. Bio je rimski vojnik i potajno kršćanin. Budući da je odbio žrtvovati rimskim bogovima, osuđen je na strašne muke u doba cara Maksimijana, oko 305. godine. Bio je čašćen kao zaštitnik vojske, a dugo vremena i kao prvotni zaštitnik Venecije. Već 282. godine sveti Todor, mučenik, zaštitnik je i grada Korčule.

Na slikama ga obično prikazuju kao rimskog vojnika ili srednjovjekovnog viteza.

„Koja je zapravo svrha i cilj ovih godišnjih proslava i okupljanja, misa i procesija? Što nam naši sveti mučenici i zaštitnici poručuju na početku 21. stoljeća kršćanstva?“, upitao je u propovijedi predslavitelj. „Odgovore smo mogli naslutiti u večerašnjim čitanjima“, nastavio je.

„Dok smo slušali te tekstove, posebice iz knjige Makabejaca, mislili smo na stotine ucviljenih majki diljem Hrvatske i svijeta. Divimo se hrabrom držanju majke Makabejke koja je ‚u jednom danu gledala smrt svoje sedmorice sinova‘, s molitvom i zakletvom: ‚Sinko moj, smiluj se meni koja sam te devet mjeseci nosila u utrobi i dojila te tri godine. Molim te dijete, pogledaj nebo i zemlju i znaj da je sve to Bog načinio…. Ne boj se … krvnika, nego budi dostojan svoje braće.‘“

„Potaknuti primjerom brojnih mučenika, koji su za svoje uvjerenje žrtvovali i vlastite živote, mi štovatelji svetoga Todora ispovijedamo da smo voljni ustrajati na putu obrane naših svetih ideala, ognjišta i naših svetišta“, rekao je propovjednik Marić.

Osim domaćeg župnika Kuraje, misu su suslavili svećenici iz Korčulanskog dekanata i gosti na festi.

Župnik domaćin pozdravio je sve nazočne te čestitao svetkovinu sv. Todora.

Nakon svečanoga slavlja, koje je pjevanjem pratio mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Josipa degl’ Ivellia, uz orguljsku pratnju voditeljice Ivane Fabris, formirana je svečana procesija gradskim ulicama u kojoj su sudjelovali brojni bratimi triju korčulanskih bratovština i vjerni puk, noseći ovozemaljske ostatke svoga sveca izvan zidina grada. Članovi bratovština odjeveni u svoje tonige nosili su bogati inventar: torce, kandelabre, ceroferale, zvijezde, križeve, svjedočeći time privrženost svecu i samoj župi.

Procesija je završila molitvom ispred kase, blagoslovom puka i župne zajednice i zazivom vjernika sv. Todoru da im bude zaštita od svih teških bolesti i pomoć u svim iskušenjima života, pomažući im da ne izgube ni jednu kršćansku krepost u ljutnji, gnjevu i u ljudskim napastima.

Proslavi su nazočile gradonačelnica Nika Silić Maroević i predsjednica gradskog Vijeća Marija Šegedin te zamjenik župana Joško Cebalo.