Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Uznesenja BDM u Župi Dusina  - Velik Prolog

Dusina - Veliki Prolog (IKA)

Šest misa slavljeno je na župnu svetkovinu 15. kolovoza u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Dusina - Veliki Prolog, a središnju, kojoj je prethodila procesija u kojoj su kip nosile trudnice, predvodio je župnik Župe Kruševo dr. don Marko Šutalo, predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru.

U koncelebraciji su uz župnika don Dražena Radmana bili neretvanski dekan don Davor Bilandžić, biokovski dekan fra Josip Repeša, župnik Župe Staševica fra Marko Bitanga i župnik Župe Goražde don Josip Tadić.

„Mislim da nijedan blagdan u godini ne pokrene tako veliki broj hodočasnika kao Velika Gospa, toliko zavjeta i molitvi iz svih krajeva. Dolazimo Mariji kao dobra djeca, a kakvi smo to dragi Bog zna“, rekao je u uvodu homilije vlč. Šutalo pojasnivši kako je Marija prolazila kroz život podjednako kao i mi, ali ono što je nju resilo jest da je bila žena prave vjere. Život je i od nje tražio u raznim životnim situacijama odgovore, vrlo teške, koje je u vjeri morala donositi, i tu nam Marija treba napose biti uzor i od nje trebamo puno naučiti, naglasio je predslavitelj i dodao – kako je čitav njezin život bio isprepleten kušnjama, poteškoćama, ali i radostima, jer je znala u kome ima oslonac. U Bogu! To je prva lekcija koju od nje možemo naučiti, pojasnio je.

Isus je Crkvi ostavio trostruki dar, oporuku, od kojeg živi danas. Najprije svoju riječ – evanđelje; drugi dar – srce Crkve – misu i treći dar – pod križem – ostavio nam je Majku. Po tome smo i mi postali njezina djeca, djeca Crkve, djeca Božja. Kršćani su Mariju od samoga početka na poseban način štovali, i ona je uvijek bila u središtu pobožnosti kršćanskoga puka. Ona je pomagala kao posrednica u svim vremenima vjernicima shvatiti i Isusa i tajnu euharistije. Okupljala je apostole i kad je Isus uskrsnuo, naglasio je.

Upozorio je na težak grijeh, a to je – ne iskoristiti talente koje smo dobili na dar. „Bog ti je toliko darova dao koje si tako olako bacio, gurnuo u stranu, a Bog te ostavio na zemlji da nastaviš njegovo djelo stvaranja. Možda smo postali narod kukanja, kukavice, samo kukamo, bojimo se. Zar to nije i Gospa imala? Je li igdje zapisano da je kukala? Nego svaki put je rekla – neka bude volja tvoja, Bože s tobom ću, pa polako, Bože s tobom mogu sve. Tu nam treba BDM biti primjer i uzor! Pokušajte svoj život uskladiti s tri stvari Isusove velike oporuke – s evanđeljem, misom i s Blaženom Djevicom Marijom“, zaključio je homiliju vlč. Šutalo uz stihove i molitvu Mariji.

Na kraju misnog slavlja vlč. Radman zahvalio je predvoditelju misnog slavlja što je prihvatio poziv i zamolbu umirovljenog mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao predvoditi ovo slavlje, kao i svima koji su pridonijeli na bilo koji način veličini slavlja, među ostalim, napose i Gordani Chavicchi, voditeljici rehabilitacijske zajednice i njezinim članovima. Slavlje su pratili pučki pjevači Župe Dusina, a za orguljama je bio Tomislav Ćendo.