Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina sv. Leonarda u Kotarima

Kotari (IKA)

Svečanu koncelebriranu misu u Kotarima pored Samobora na svetkovinu zaštitnika župe – sv. Leonarda, u petak 6. studenoga, predslavio je župnik Župe Krista Kralja iz Domaslovca o. Anto Pavlović.

O. Anto je ispričavši priču pozvao vjernike da ne zaborave da Bog uvijek sve okreće na dobro onima koji ga ljube. Kralj iz priče sve svoje nade polagao je samo u svoju moć, bogatstvo i slavu, a imao je slugu koji je bio skroman, ponizan i bogobojazan, te je nastojao oholom kralju prenijeti nešto od svoje vjere, ali ga je ovaj izrugivao, te ga je nakon jedne nesreće u lovu u kojoj je izgubio prst dao zatvoriti.

Kralj je potom sam otišao u lov. Napali su ga pripadnici divljeg plemena koji žrtvuju ljudske žrtve. Kad su vidjeli da kralj ima tjelesnu manu, tj. nema jedan prst, pustili su ga. Kralj je, vrativši se sretno u svoj dom, pustio slugu, ali se i dalje čudio kako je Bog kojega sluga ljubi dopustio da ga nepravedno zatvori. Tada mu je sluga odgovorio da ga je utamničenje zapravo spasilo, jer da je išao s kraljem u lov, njega bi sigurno žrtvovali jer nema ni jednu tjelesnu manu.

Tada je kralj shvatio što znači vjerovati u Božju providnost na koju se njegov sluga u brojnim nedaćama puno puta pozivao. Priča je aktualna u svakom vremenu, te pokazuje što je zapravo važno u životu i na putu svetosti na koju smo svi pozvani.

Sveti Leonard, koji nam može biti uzor, puštao je da ga Bog vodi iz koraka u korak, odbacio je bogatstvo te je izabrao siromaštvo, poniznost i služenje siromašnima. Današnje stanje u svijetu svima teško pada zbog sve veće neizvjesnosti zbog epidemije, ali, istaknuo je propovjednik, što su situacije i okolnosti teže, jače zovu na svetost, te se nikada ne smije zaboraviti da Bog sve proviđa i svaku situaciju okreće na dobro.

Misu su suslavili samoborsko-okićki dekan Ivica Cika, bjelovarski dekan Krešimir Žinić, o. Alojz Ćubelić, OP, samoborski župni vikar Marko Nimac te domaći župnik Darko Banfić.

Pjevanje je predvodio župni zbor uz orguljsku pratnju Zdenka Rubinića.

Na kraju slavlja vjernici su čašćenjem izloženih moći sv. Leonarda i ophodom oko oltara iskazali počast i zahvalu svom dragom zaštitniku.

Na uočnicu svetkovine, u četvrtak 5. studenog, misu je predslavio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog Josip Čulig. Iako malobrojniji nego prethodnih godina, svečanom ozračju doprinijeli su i članovi Bratovštine sv. Leonarda iz Kotara, Bratovštine Marije Kraljice Hrvata iz Palačnika, Bratovštine sv. Bernarda iz Luga Samoborskog, članovi počasnih gardi Grada Samobora i Svete Nedelje te Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja.

Ove godine svetkovina je proslavljena skromnije, s obzirom na epidemiju koronavirusne bolesti i preporuka Stožera civilne zaštite o okupljanjima većeg broja ljudi.

uočnica svetkovine sv. Leonarda u Kotarima