Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljeno 250 godina župne crkve u Peterancu

Peteranec (IKA)

Župa Peteranec proslavila je u nedjelju 1. listopada 2023. 250. obljetnicu gradnje župne crkve sv. Petra i Pavla.

Svečanu misu predslavio je novoimenovani župnik Petar Krašek.

Slavlje je počelo procesijom od sakristije, u kojoj su sudjelovali članovi raznih udruga u narodnim nošnjama i s barjacima, koje djeluju na području župe.

Župnik je misu slavio s nakanom za žive i pokojne župljane. U propovijedi je istaknuo najvažnije trenutke iz 250-godišnje povijesti crkve.

„Godina koja se uzima za završetak gradnje crkve je 1773., Župa je ustanovljena 1789., a crkva je posvećena na dan podjele sakramenta potvrde 5. kolovoza 1805. godine od mons. Maksimilijana Vrhovca, zagrebačkog biskupa, uz prisustvo arhiđakona Jurija Pandurića, zagrebačkog kanonika, vicearhiđakona Matije Farkašića, župnika u Drnju, mjesnog kapetana Czaraedia i Julija Galovića krajišnika. Spomen na ovu svečanost čuva natpis koji je uklesan zlatnim slovima u kamenoj ploči koja se nalazi pod orguljama, te izjavljuje da se dan posvete ove crkve godišnje ima svečano slaviti u nedjelju koja slijedi neposredno iza blagdana svetih Petra i Pavla“, kazao je vlč. Krašek.

Napomenuo je župljanima da ne smiju zaboraviti da Crkva nije građevina, ni zidovi… „Crkva smo mi – svi mi“, rekao je te istaknuvši riječi sv. Petra: Pristupite k njemu, Kamenu živomu što ga, istina, ljudi odbaciše, ali je u očima Božjim izabran, dragocjen, pa se kao živo kamenje ugrađujte u duhovni Dom za sveto svećenstvo da prinosite žrtve duhovne, ugodne Bogu po Isusu Kristu.

Naglasio je da je to izazov i zadaća nama svima da, zagledani u bogatu povijest koju imaju, mogu u svojim srcima Bogu reći hvala i da su sposobni nesebično se odazvati na njegovu Radosnu vijest koju njegov Sin, Isus Krist – živi Bog – naviješta.

„Radosna vijest je poziv na ljubav koja je vidljiva u služenju bližnjima. Neka Vam je sretan i blagoslovljen današnji dan“,  poželio je župnik Krašek.

Pjevanje je predvodio župni zbor, kojem su se pridužili članovi zbora Župe sv. Marka Evanđelista iz Sigeca, pod ravnanjem mo. Alena Kvaternika.

Nakon mise uslijedile su dvije recitacije duhovne tematike koje su izveli učenici Područne škole Peteranec. Potom je povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije organolog Marko Đurakić izveo dvije skladbe na orguljama, uz vokalnu pratnju člana katedralnog zbora Bjelovarske biskupije Dubravka Kovačevića. Prigodni program završio je zajedničkom popijevkom Zdravo Djevo, kojom su okupljeni pozdravili nebesku Majku na početku njoj posvećenog mjeseca.

Na kraju programa župnik je zahvalio vjernicima za zajedništvo te svima koji su pomogli učiniti proslavu ljepšom i svečanijom.

Crkva je bila ispunjena vjernicima među kojima su bili i predstavnici lokalnih vlasti, načelnik Ivan Derdić s vijećnicima općine Peteranec, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te načelnici susjednih općina. Uslijedilo je razgledavanje izložbe fotografija i sakralnih predmeta u vatrogasnom domu Peteranec te druženje uz tradicionalna peteranska jela i pića ispred vatrogasnog doma.