Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljeno Magdalenino u Brodu na Kupi

Brod na Kupi (IKA)

Župa Brod na Kupi i istoimeno goransko mjesto obilježili su u nedjelju 18. srpnja blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene.

Svečano liturgijsko slavlje predvodio je župni upravitelj vlč. Josip Tomić, a liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor Plešce. Na misi su nazočili gradonačelnica grada Delnica Katarina Mihelčić i predsjednik MO Brod na Kupi Davorin Klobučar.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tradicionalna euharistijska procesija održana je unutar crkve nakon čega je slavljena misa. Na kraju euharistije upravitelj župe zahvalio je Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Delnicama te župljanima – posjednicima i donatorima na podršci u obnovi podarhiđakonatske crkve koja 2022. godine slavi 290 godina od posvete (1.5.1732. po senjsko-modruškom biskupu Ivanu Antonu Benzoniju).

Gradonačelnica je istaknula da je crkva u Brodu na Kupi najstarija crkva na području Grada Delnica te najavila da će Grad uložiti dodatne napore da se crkvi što prije vrati stari sjaj kao spomeniku Zrinskog graditeljstva. Predsjednik MO Broda na Kupi čestitao je župljanima župni blagdan i pozvao na zajedništvo. Uz župljane ove goranske župe, na misi su sudjelovali župljani Kuželja, Turki, Plešci, Delnica, Divjaka i ostali hodočasnici. Nakon mise, a prema običaju, slijedilo je počašćenje u organizaciji Grada Delnica.